5494 Zielig en triest

Ik heb het niet gezien, de intocht van Sinterklaas in ONS land. De uitzending is echter door 2,2 miljoen mensen bekeken. In de loop van zaterdagmiddag zag ik steeds meer berichten op internet verschijnen die repten over woede en boosheid op het Sinterklaasjournaal die de uitzending verzorgde.

Woede om Sinterklaasjournaal: ‘Zwarte Piet taboe, maar christenen bespotten mag’, las ik in De Telegraaf.

Christenen zijn boos op het Sinterklaasjournaal vanwege fictieve plaats Kruisigem: ‘Schandalig, NTR!’, stond er in Trouw

Vanwege de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus kon van een ‘echte’ Sinterklaasintocht met duizenden zingende kinderen aan de kade, dit jaar geen sprake zijn. In plaats daarvan kwam Sinterklaas aan in een niet nader genoemde plaats. Woensdag werd nog het Limburgse ‘Kruisigem’ als mogelijke aankomstplaats genoemd. 

Het Sinterklaasjournaal was gaan kijken in dit plaatsje dat niet op de officiële kaart van ons land te vinden is. Je zag een naambord met daarop ‘Kruisigem’, en daarnaast een kruisbeeld. ‘Als u het uitspreekt en ook het beeld erbij ziet, weet u wat er wordt bedoeld’, zegt CU/SGP-raadslid Willem-Jan Verdoes uit Zuidplas op Twitter. ‘Ik heb hier enorme moeite mee!’

Twitteraars vragen zich ook af of het Sinterklaasjournaal ook dergelijke grappen over moslims en de islam zou maken. ‘Het volgende fictieve dorpje Mohammedanië?’, twittert iemand.

Tja . . . ik zal géén schande roepen en donder en bliksem afroepen over de NTR en het Sinterklaasjournaal, maar ik vraag me wel af of dat zo had gemoeten. Is er echt niet meer creativiteit aanwezig bij die televisiemakers dan om zo’n flauwe woordspeling te maken en daarmee een deel van onze landgenoten voor het hoofd te stoten?

Ik vind dat zielig en triest . . .

FOTO: De Telegraaf