6797 Rhodos 4


Gisteren las ik ergens dat er in Griekenland, Cyprus en Turkije extreme temperaturen heersen. In Griekenland waren de scholen zelfs al gesloten.

Wij ervaren die temperaturen aan den lijve. Op onze kamer draait de airco 24 uur op volle toeren. Als je de deur uitgaat loop je tegen een muur van WARMTE aan.

Onder een parasol met de zwemkleding aan en regelmatig verkoeling zoeken in het water gaan wij de hitte te lijf. Ook maken we gebruik van de automaten die je hier overal aantreft, waar je een bekertje ijskoud water kunt tappen of je de zelf meegebrachte fles kunt vullen. En . . . De poolbar is vlakbij .

Gisteren om 15.00 uur gaf mijn Watch een temperatuur aan van

40 graden

Het was warm, heel, heel, heel warm. Er waren al veel ligbedden vrij gekomen, want de meerderheid van de vakantiegangers zochten de binnenruimten op waar de vele airco’s voor aangenamere temperaturen zorgden.

’s Avonds genoten we in een van de drie a la carte restaurants op het resort van een heerlijke maaltijd. De maaltijd deed ons motto alle eer aan. We genoten van de sfeervolle entourage en de exquise gerechten. Hulde aan de Griekse kok.

Tja . . . Keep calm en geniet. En dat doen we nog steeds

😎 😎 😎 😎 

6796 Rhodos 3

Vandaag viert onze jongste zoon zijn 54ste verjaardag. Tevens viert hij vakantie. Ook in de hitte net als wij, maar hemelsbreed een 350 km verwijderd van ons resort. Ook vanaf deze plaats wensen we hem een prettige verjaardag samen met zijn zonen. PROFICIAT.

Toen we gisteren gingen ontbijten was het al 28 graden.  De temperatuur liep al snel op. Toen we wat later richting strand liepen gaf de thermometer al 34 aan. Op het strand brandde de Griekse zon flink. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die daar dan kunnen gaan liggen zonder parasol o.i.d.

Na de wandeling vleiden we ons neer in de schaduw van een parasol aan de rand van het zwembad. Op een gegeven moment kwam een vriendelijke dame ons vragen wat we wilden drinken.  Wat een service, wat een luxe, wat een genot. Toen we gingen lunchen gaf mijn Watch aan dat het 36 graden was !!!

Na de lunchpauze gingen we weer de hitte in. De maximale temperatuur om een uur of drie was 38 graden !!!

Vandaag was gepland dat we naar Rhodos – the old town zouden gaan. Maar gisteren hebben we besloten om in die hitte niet door een stad te gaan sjouwen.

Ons motto is nu: Keep calm en geniet van de geneugten van het resort. En . . . Genieten doen we.

 

6795 Rhodos 2

De reis verliep gisteren vlot. Al voor 12 uur stonden we op Griekse bodem , waar het op dat moment al 29 graden was.

Toen we op het resort aankwamen was de temperatuur in al gestegen tot 34 graden. We werden ontvangen met een glaasje bubbels en er werd ook een koud,  vochtig doekje aangeboden om ons te verfrissen.

Daarna werden we naar de lift begeleid die ons naar het restaurant bracht voor de lunch. We werden overal vriendelijk begroet; de lunch was zeeeeer uitgebreid. Na de lunch werden we naar onze kamer gebracht met zeezicht. Mooie kamer van alle gemakken voorzien.

Het water van het zwembad had de temperatuur van het water waarmee we thuis douchen. Het is overal zeer RUSTIG; volwassenen en ‘grijze duiven’ schreeuwen en gillen niet en maken ook geen bommetjes in het zwembad,

Tja . . . Wij vermaken ons hier de komende dagen wel met al die luxe en in de hitte op het eiland in de Egeïsche Zee.

 

6794 Rhodos 1

Als jullie dit lezen zijn wij op weg naar Griekenland,  naar het eiland Rhodos of . . . we zijn daar inmiddels al aangekomen.
We hebben daar voor acht dagen een kamer geboekt in een luxe resort in Kolymbia. Al vele weken komt bij mij op Facebook een pagina langs met de tekst: Dit hotel is het beste hotel dat wij tot nu toe geboekt hebben. Beoordeling 9.3
Nou . . . dat willen wij dus ook wel eens ervaren: zoveel luxe en ons laten laten verwennen met hapjes en drankjes en de geneugten van het resort en Rhodos.

Uiteraard houdt Menne Weblog jullie weer op de hoogte van alles wat we op dat Griekse eiland beleven en meemaken.

τα λέμε αύριο, Tot morgen

 

_
P.S. 

Het logootje in de linker bovenhoek heb ik via Artificial Intelligence – Kunstmatige Intelligentie laten ontwerpen

6793 Een broedse kip

Vroeger hielden mijn ouders kippen in het schuurtje dat achter ons huis stond. De kippen hadden ook een grote buitenren. Toen ik op een bepaalde leeftijd was gekomen mocht ik van mijn moeder de eieren gaan rapen. Maar toen ik op een gegeven moment gezien had dat er op het zoldertje van het schuurtje ratten huisden, kwam ik liever niet meer bij de kippen en in het schuurtje.
.
Ik weet niet meer of er bij de kippen een haan liep. Ik kan me ook niet meer herinneren of we ooit een broedse kip hebben gehad die bevruchte eieren heeft uitgebroed.
.
Met de kennis van nu ga ik ervan uit dat dat niet het geval is geweest. Want eventuele kuikens waren niet veilig bij die ratten die ook in dat schuurtje huisden.
.
Aan bovenstaande moest ik denken toen ik afgelopen week ‘een kip’ aantrof in mijn tuin. Zo te zien ‘een broedse kip’.
.

6792 Autobrouwerijsyndroom

Geen druppel gedronken en toch beschonken. Het overkwam een 50-jarige vrouw uit de Canadese stad Toronto, die zich meerdere keren bij artsen meldde met klachten die leken op dronkenschap, maar zelf bleef volhouden dat ze nuchter was. Wetenschappers hebben deze bijzondere casus nu onderzocht en wat blijkt? De vrouw had gelijk. Je kunt dus dronken worden zónder te drinken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vrouw lijdt aan het zeldzame ‘autobrouwerijsyndroom’. Deze aandoening wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden fermenterende schimmels in de darmen. Die schimmels gebruiken suikers uit koolhydraten om alcohol te maken en daar word je dus dronken van. De ziekte komt vaak voor bij mensen die kampen met andere gezondheidsklachten, zoals diabetes of een leverziekte, waardoor alcohol minder goed afgebroken wordt.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . Wat je toch allemaal kunt krijgen. Een eigen brouwerij in je darmen vanwege het autobrouwerijsyndroom

6791 Griekse vakantie

Ik ken drie gezegden die in verband staan met Griekenland:

= ‘Wees op je hoede voor Grieken die geschenken brengen’
en
= ‘Het is allemaal Grieks voor mij’ 
en
= ‘Een Griekse vakantie’
.
= Het eerste gezegde verwijst naar het verhaal van het Trojaanse paard uit de Griekse mythologie en betekent dat je voorzichtig moet zijn met geschenken of aanbiedingen van vijanden, omdat ze een verborgen gevaar kunnen bevatten.
= Het tweede gezegde betekent, dat iets totaal onbegrijpelijk is.
= Het derde betekent een zorgeloze en ontspannen vakantie, geïnspireerd door het beeld van Griekenland als een populaire vakantiebestemming met veel zon, zee en ontspanning.
.
Aan bovenstaande moest ik denken nu onze ‘korte vakantie’ met rasse schreden nadert.
Ter informatie:
Ik heb m.i. geen vijanden dus voor die eventuele geschenken hoef ik niet bang te zijn. Als ik ergens geen touw aan kan vastknopen dan ga ik op zoek naar informatie via Google of ik vraag het aan ‘mijn assistent – ChatGPT’.
.
En wat het derde gezegde betreft . . .  We gaan binnenkort lekker genieten van een Griekse vakantie
.
P.S.
Wat de weersvoorspelling betreft zitten we daar ook goed.
.

6790 Failliet dus

Mijn jongste zoon maakt het nu al voor de tweede keer mee dat de reisorganisatie waar hij een vakantie afgesloten heeft, het loodje legt. Failliet dus.

Het garantiefonds zorgt er dan wel voor dat hij zijn geld terugkrijgt, maar daarmee heeft hij niet meteen een alternatief. Maandag kreeg hij te horen dat zijn vakantie van a.s. zaterdag geannuleerd is. Der Reiseveranstalter ist bankrott.

Daar sta of zit je dan. Waar regel je z.s.m. – het liefst met dezelfde vertrekdag – een andere vakantie ??? En dan blijkt dat men eventueel toch nog op dezelfde dag kan vertrekken vanaf Maastricht of Düsseldorf i.p.v. Eindhoven.

Maar . . . dan is de vertrektijd ’s morgens heel vroeg. Mijn zoon koos voor Maastricht met de vertrektijd 06.00 uur. Omdat geadviseerd wordt om minstens twee uur voor vertrektijd (04.00 uur) aanwezig te zijn moest er al om 02.30 uur vertrokken worden.

Tja . . . Op naar Maastricht midden in de nacht vanwege een reisbureau dat bankrott ging. Failliet dus.

 

6789 Limoncello

Tijdens onze vakanties willen we in een restaurant de maaltijd wel eens afsluiten met een espresso en een klein glaasje limoncello. HEERLIJK !!!

De laatste keer dat we dat gedaan hebben was eind april in Rome, waar we in een restaurant vlakbij de Trevifontein een heerlijke maaltijd afsloten met een shotje ijskoude en mierzoete limoncello. Toen we de volgende dag op de luchthaven Fiumicino door de taxfreeshop liepen zagen we daar een flesje limoncello staan voor een zeer aantrekkelijke prijs. We hebben het flesje gekocht en toen we thuiskwamen in de koelkast gezet.

Het flesje staat momenteel nog steeds onaangeroerd in onze koelkast. Ik moest er weer aan denken, toen ik het bericht zag staan: Onderzoek wijst uit dat je van limoncello de ergste katers krijgt.

Het artikel wijst er op dat in limoncello 30% (!!!) alcohol zit. In tegenstelling tot tequila waar maar 22% zit.

Tja . . . Gezien onze drinkgewoonte zullen wij nooit een kater krijgen van limoncello

 

6788 Calciumcarbonaat

Tijdens de slakkenplaag (die ik nagenoeg onder controle heb) in mijn tuin, vroeg ik me af waar al die slakken toch ineens vandaan komen.

‘Mijn assistent’ gaf het volgende antwoord:

Het plotseling verschijnen van veel slakken in je tuin kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen:
= Vochtig weer: Slakken gedijen in vochtige omstandigheden. 
= Beschikbaarheid van voedsel: Slakken voeden zich met planten, schimmels en organisch materiaal. 
= Schuilplaatsen: Slakken houden van donkere, vochtige schuilplaatsen, zoals onder bladeren, stenen, en mulch. 
= Afwezigheid van natuurlijke vijanden: Als er in je tuin geen natuurlijke vijanden van slakken aanwezig zijn, zoals vogels, egels, padden, en bepaalde insecten, kan de slakkenpopulatie ongehinderd groeien. 
= Invoering van slakkeneieren: Slakkeneieren kunnen op verschillende manieren in je tuin terechtkomen, bijvoorbeeld via nieuwe planten of compost

Verder was ik ontzettend benieuwd hoe een slak aan zijn slakkenhuis komt. Ook daar vond ik het antwoord bij ChatGPT:
Het proces waarbij een slak zijn slakkenhuis vormt, is een fascinerend voorbeeld van biologische ontwikkeling en natuurkunde. Hier is een overzicht van hoe dit gebeurt:
1. Eitje: Het leven van een slak begint als een ei. 
2. Embryonale ontwikkeling: In het ei begint het embryo van de slak zich te ontwikkelen. 
3. Uitscheiding van calciumcarbonaat: Zodra de jonge slak uit het ei komt, begint het actief calciumcarbonaat af te scheiden. Dit proces vindt plaats via een speciaal orgaan, de mantel, dat zich aan de bovenkant van de slak bevindt. 
4. Groei en uitbreiding: Naarmate de slak groeit, groeit ook het slakkenhuis. De mantel voegt continu nieuwe lagen calciumcarbonaat toe aan de rand van de opening van het huisje. 
5. Bescherming en ondersteuning: Het slakkenhuis biedt bescherming tegen predatoren en uitdroging. 
6. Voeding: Voor de groei van het slakkenhuis heeft de slak voldoende calcium nodig, wat het uit zijn dieet haalt.

Toen ik dit allemaal gelezen had, moest ik vast stellen dat de natuur toch prachtig in mekaar steekt. Het lijkt wel een wonder hoe een slak een schelp, een huis maakt van calciumcarbonaat