6871 Herinneringen uit mijn vroege kinderjaren

Ik krijg momenteel als webmaster van www.veghelinbeeld.nl nogal wat uitnodigingen om aanwezig te zijn bij activiteiten die georganiseerd worden in het kader van 80 Jaar Herdenken en Vieren in Meierijstad, activiteiten rond het feit dat Veghel en omstreken 80 jaar geleden bevrijd is.

Helaas moet ik al die uitnodigingen om verslag te doen van de vele activiteiten rond 18 september afslaan. De reden is onze vakantie.

Bij het lezen van de persberichten gingen mijn gedachten naar de jaren 40 van de vorige eeuw. Op een gegeven moment (september 1944 ? – ik was toen 3 1/2 jaar oud) was het niet meer veilig waar wij toen woonden. Mijn ouders hadden besloten om te gaan evacueren.

Ik zie ons nog lopen de straat uit richting Erpseweg. Ik zie dat beeld nog heel duidelijk voor me. Het was avond dus donker. We liepen aan de linkerkant van de weg. Ik liep achter de bolderwagen die volgestopt was met o.a. dekens. Bij de Driewegenschei (tegenwoordig heet dat Houtwal) volgden we het karrenspoor door het Melven richting Mariaheide. Daar hebben we – ik weet niet meer hoe lang – onderdak gevonden op een boerderij (nu is daar een aspergeteler gevestigd). We sliepen op stro dat in de schuur op de bodem gelegd was. Er zaten meerdere Veghelse gezinnen.

De exacte reden van die evacuatie is me nooit verteld. Daarom heb ik dat maar eens uitgezocht.

Waarom evacueerden in de jaren 40 veel gezinnen uit Veghel naar Mariaheide ?
.
In de jaren 40, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vonden er in Nederland verschillende militaire operaties plaats die gevaar opleverden voor de lokale bevolking. Veghel, een stad in Noord-Brabant, was strategisch belangrijk en werd zwaar getroffen tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Deze geallieerde operatie had als doel om verschillende bruggen in Nederland te veroveren om zo snel door te kunnen stoten naar Duitsland.
.
Veghel lag aan een belangrijke verbindingsweg, de “Hell’s Highway,” en werd hierdoor het toneel van intense gevechten tussen de geallieerden en Duitse troepen. Tijdens deze gevechten werd de stad regelmatig beschoten en gebombardeerd, wat het voor de inwoners gevaarlijk maakte om te blijven.
.
Veel gezinnen in Veghel besloten daarom te evacueren naar omliggende dorpen die minder zwaar onder vuur lagen, zoals Mariaheide, een nabijgelegen dorp op een paar kilometer afstand. Mariaheide bood een relatief veiliger toevluchtsoord, verder weg van de directe gevechtszones. Hierdoor konden de gezinnen die vanuit Veghel evacueerden, enigszins aan het geweld ontsnappen en in veiliger omstandigheden wachten tot de gevechten voorbij waren.
.
Tja . . . Herinneringen uit mijn vroege kinderjaren
.