6738 De bruine ridders

bruine ridder
(2001) (scheldw.) homoseksueel. • Nu vertel ik het een beetje kort door de bocht na en nog gecensureerd ook, want het taalgebruik van ‘Ab Normaal’ is van een andere klasse. Zo heet een homo daar een ‘bruine ridder’.

Verleden week las ik het krantenartikel ‘Ik ben voor hoer uitgemaakt’. 

Oud-pastoor voelt zich kapot gemaakt door bruine ridders van de kerk en dient klacht in.
Voormalig pastoor Frits Ouwens van Vorstenbosch en omstreken heeft een klacht ingediend over een collega wegens jarenlange laster. 'Hij heerft mij op een zeer ongepaste en genante manier zijn liefde verklaard'. 

In het artikel wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe de voormalige pastoor tot zijn klacht is gekomen en wat een stel homoseksuele pastors met medeweten van het bisdom hun gang konden gaan. Ouwens noemt ze ‘de bruine ridders’.

Verleden week donderdag besteedde welingelichtekringen.nl een bericht aan het artikel.

,,Na vijf jaar was er volgens de bisdomleiding maar één oplossing denkbaar. En dat was dat ik erover zou ophouden en zou accepteren dat 'ze' dit nu eenmaal over mij vertelden. En dat ik maar moest afwachten tot de heren er genoeg van hadden om op mij in te hakken."Heren? Meervoud? Ja, want volgens Ouwens is zijn collega-pastoor alsmaar brutaler tegen hem gaan doen, maar niet alleen hij. In het klaagschrift staat: 'Mijn collega is samen met de andere 'bruine ridders' – een niet door mij bedachte benaming van een groep priesters in het bisdom 's-Hertogenbosch – helemaal losgegaan en ik ben voor hoer en drugsverslaafde uitgemaakt.'Met de term 'bruine ridders' doelt Ouwens zelf op een groep – volgens hem – homoseksuele priesters in het bisdom die met elkaar de liefde zouden bedrijven, liederlijk gedrag vertonen en in dat verband ook regelmatig bij elkaar zouden logeren, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Tja . . . Wat ik mij afvraag bij deze kwestie. Wat deed/doet het bisdom? In het artikel lezen we dat het bisdom Ouwens heeft voorgesteld om maar naar een andere parochie te verhuizen.

Dit laatste maakt me een beetje pissig. Want daaruit concludeer ik dat het bisdom de veroorzakers van het probleem vrijuit laat gaan. Het is toch bij de konijnen af dat er geen actie wordt ondernomen tegen de misstanden die bij een bepaalde groep pastors heersen. Mijn haren rijzen te berge als ik lees over wat zij allemaal uithalen en dat ogenschijnlijk mogen blijven doen. Want het bisdom houdt de hand boven het hoofd van de bruine ridders