6690 ‘Inne mik, casino’

Ik weet niet meer hoe ik erop kwam, maar ineens schoot het door mijn hoofd. Een herinnering uit mijn jeugdjaren. Het zal wel met het ouder worden te maken hebben. Want op mijn leeftijd heb je veel meer historie dan toekomst.

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen tegen de bakker die met de broodmand onder zijn arm achterom was gekomen om brood te brengen en eventueel een bestelling op te nemen. ‘En voor zaterdag inne mik, casino’, zei mijn moeder. Daarmee bedoelde ze een wit brood en als je dat aansneed kreeg je een vierkante snee brood.

Ik heb nog eens opgezocht wat ‘een casino’ precies inhield.

Casinobrood is brood dat wordt gebakken in een bus (broodblik) dat met een deksel gesloten wordt. Zo’n afgesloten blik wordt casino genoemd, Italiaans voor huisje.
Het vierkante brood (rond komt ook voor, maar dan worden de broden meestal lampionbrood genoemd) is heel geschikt voor tosti's. Meestal is casinobrood alleen in wit verkrijgbaar, maar andere deegsamenstellingen zijn ook mogelijk. Casinobrood wordt ook vaak gebruikt om er sandwiches van te maken door tussen twee plakjes brood beleg naar keuze te doen en ze dan diagonaal door te snijden, zodat twee driehoeken ontstaan.

Wij smeerden er gewoon boterhammen van en hadden destijds nog nooit van een sandwich of tosti gehoord.
Tja . . . ‘inne mik, casino’.