6667 Mr Bates vs the Post Office

Verleden week zag en hoorde ik bij het programma ‘Een Vandaag’ over het grote Post Office-schandaal in het Verenigd Koninkrijk.  Een paar dagen later zag ik het artikel op nos.nl: Post Office-schandaal blijft gemoederen in Verenigd Koninkrijk verhitten.

De Post Office, een privaat bedrijf met de staat als enig aandeelhouder, sleepte tussen 2000 en 2015 onschuldige 'postmasters' voor de rechter. Nu, jaren later, is duidelijk dat het problematische boekhoudsysteem van multinational Fujitsu er de oorzaak van was dat onschuldige mensen in de gevangenis terechtkwamen.
Ruim 3500 postmasters werden beschuldigd van diefstal of fraude. Zo'n 900 van hen werden veroordeeld. Meer dan 230 kwamen in de gevangenis terecht. Enkele pleegden uit wanhoop zelfmoord en velen zijn overleden voordat hun naam kon worden gezuiverd.
Premier Sunak belooft vrijspraak en snelle compensatie voor de slachtoffers. Er lopen talloze rechtszaken en er is een groot onderzoek ingesteld naar het schandaal. De politie probeert te achterhalen welke rol de Post Office heeft gespeeld, en wat het bedrijf wist over de problemen in het boekhoudsysteem. Bazen van de Post Office en het technologiebedrijf Fujitsu dat de boekhoudsoftware maakte, liggen onder vuur.

Het schandaal speelt al jaren, maar een vierdelige dramaserie van omroep ITV, gebaseerd op waargebeurde verhalen, raakte de Britten begin dit jaar recht in het hart. De serie wordt sinds afgelopen week ook in Nederland uitgezonden door BNNVARA.

Toen ik bovenstaande allemaal las moest ik meteen denken aan de toeslagenaffaire in ONS land.
Ik heb de afgelopen dagen de vierdelige serie via NPO Start terug gekeken. Het is schokkend om te zien hoe een staatsbedrijf landgenoten in de afgrond kan storten. De serie heet: Mr Bates vs the Post Office