‘Zo snel mogelijk terug naar het klassieke onderwijs en alle bijzaken laten vervallen’, stond er in het weekend in De Telegraaf te lezen in de rubriek De Kwestie.
Mijn aandacht was gewekt, temeer omdat ik hier al vaker heb geschreven/getikt dat er vroeger op de scholen veel meer en beter aandacht geschonken werd aan het leren lezen, rekenen, schrijven en de Nederlandse taal.
Volgens het internationale trendonderzoek PISA-2022 behoren Nederlandse 15-jarigen tot de slechtste lezers van de Europese Unie. Deskundigen zijn geschokt, en de roep klinkt om terug te keren naar het klassieke leesonderwijs. Daar zijn de lezers van De Kwestie het wel mee eens. ’Iets wat goed is moet je niet veranderen.’
Telegraaf-lezers lieten veelvuldig van zich horen:
+ Terug naar boeken lezen, voorlezen, strips mogen ook!
+ Terug naar het onderwijs dat ooit op de lagere school gegeven werd.
+ Zo snel mogelijk terug naar het klassieke onderwijs en alle bijzaken laten vervallen. Lesgeven waarvoor een school bedoeld is.
+ De bezem moet door de lerarenopleiding gehaald worden: „De leerkrachten die daar vandaan komen beschikken zelf nauwelijks over taalvaardigheid.”
Ik kan me nog herinneren dat ik de kinderen van de eerste klas ‘s middags extra leesoefeningen gaf. Tijdens de middagpauze schreef ik het bord vol met extra teksten, die om half twee individueel en klassikaal hardop gelezen dienden te worden. Ja, dat waren nog eens tijden. Tijdens mijn eerste jaren in het onderwijs genoot ik met volle teugen. Op het einde van het schooljaar keek je met voldoening terug; want jouw leerlingen hadden dat jaar weer heel wat geleerd.
Ik ga dit bericht eindigen met een gezegde dat bepaalde mensen op leeftijd graag gebruiken als ze geconfronteerd worden met zaken die in deze tijd niet zo goed verlopen. Die personen zijn vastgeroest en niet mee gegroeid met de nieuwe ontwikkelingen. Maar . . . Als ik iedere keer maar weer moet lezen dat ONS onderwijs achteruit holt en dat leerlingen die het onderwijs verlaten SLECHT presteren bij lezen, rekenen en taal dan moet IK toch ook concluderen: Vroeger was alles beter