6609 De ‘Magere Meiden’ van de VVD

Door al het gedoe in de nog prille formatie en de onverwachte en halsstarrige opstelling van de VVD als ook die van de NSC trok ik van de week twee conclusies.

1. De houding van Pieter Omzigt valt me gruwelijk tegen. Hij blijft de boot om te gaan onderhandelen maar afhouden en hamert maar steeds over de twijfels die hij heeft m.b.t. de rechtstatelijk- en grondwettelijkheid van de programmapunten van de PVV. Ik begrijp zijn probleem niet. Géén enkel kabinet, geen enkele minister, geen  Tweede Kamer kan een besluit nemen dat tegen de grondwet ingaat. Dus Omzigt zoekt spijkers op laag water of . . . ???
2. Mijn tweede conclusie betreft de VVD en wel het besluit van de fractievoorzitter om niet in het kabinet te gaan zitten, maar een rechts kabinet eventueel wel willen te gedogen. De VVD  heeft lak aan alle mensen die op hun partij gestemd hebben.

Verder vroeg ik me af wie er bij de VVD echt aan de touwtjes trekt en tegen de zin van heel veel leden de gedoogconstructie heeft bedacht. Woensdag werd ik op mijn wenken bediend want ik kwam een bericht tegen met de titel: De ‘magere meiden’ van de VVD houden kabinetsdeelname tegen.

Veel Kamerleden van de VVD zien geen enkel bezwaar tegen deelname aan het kabinet-Wilders 1.  Maar ze stuiten op de leiding van de fractie en dan vooral op de Magere Meiden, zoals ze volgens De Telegraaf worden genoemd. Het gaat om Dilan Yesilgöz, Sophie Hermans en Bente Becker die alle drie tot de D66-vleugel zouden horen die echt rechtsaf slaan tegenhouden. Het verwijst naar de spindoctors van D66 die ten tijde van de vorige formatie de titel ’de Magere Mannetjes’ toebedeeld kregen.

Tja . . . Drie dames die de kabinetsdeelname tegenhouden, de ‘Magere Meiden’ van de VVD