6599 Een interview op Menne Weblog

Gisteren kwam er een verslaggever bij ons langs. Want deze wilde weten wat ik van mijn nieuwe wagen vond.
Nadat we het voertuig van buiten en van binnen bekeken hadden gingen we naar binnen en toen we aan tafel plaats genomen hadden begon het vraaggesprek.

Interviewer: Wat is de officiële benaming van het voertuig dat we zo juist bekeken hebben op de oprit?
Ik: Hyundai Kona Electric Comfort

Interviewer: Hoe lang ben je nu al in het bezit van die witte wagen ?
Ik: Zes dagen

Interviewer: Kan je beschrijven wat je voelde toen je bij de dealer voor de eerste keer wegreed ?
Ik: Ik voelde me de koning te rijk.

Interviewer: Ja, ja, je gebruikt nu een gezegde. Maar beschrijf eens wat je echt voelde.
Ik: Ik was blij en opgetogen dat ik als 82-jarige nog in een spiksplinternieuwe elektrische wagen reed met ontelbare technische snufjes.

Interviewer: Was je zenuwachtig om in zo’n elektrische wagen met automaat te stappen en weg te rijden?
Ik: Nee absoluut niet. Ik had een paar weken geleden al eens een proefrit gemaakt. En ik heb in de elektrische wagen van mijn jongste en mijn oudste zoon gereden.

Interviewer: Schrok je niet van alle toetsen, knoppen, lampjes en schermen?
Ik: Nee, ik had me goed voorbereid door heel veel filmpjes op YouTube te bekijken. Dus ik wist wat me te wachten stond. De dealer had me ook wat filmpjes toegezonden ter voorbereiding. De dame die de wagen aan ons overhandigde gaf ook nog een goede instructie voordat de wagen naar buiten gereden werd.

Interviewer: Het verbaast me dat je zo gemakkelijk wegreed en niet schrok van al die hypermoderne techniek die er in is verwerkt. Je bent 82 man !!!
Ik: Mooi dat je dat allemaal zegt. Op de eerste plaats had ik al een tijdje de wens dat ik ooit nog eens een elektrische auto zou bezitten en rijden. Die wens is nou vervuld. Daarbij komt dat ik me altijd op de hoogte heb gehouden van bepaalde nieuwe ontwikkelingen en daar ook gebruik van wil maken en tot op bepaalde hoogte ook gebruik van maak. Mijn oudste zoon heeft wel eens tegen me gezegd: ‘Pa, je bent te vroeg geboren!’

Interviewer: Wat vind je van het rijden met een automaat?
Ik: Het is veel gemakkelijker dan je denkt. Je gebruikt alleen je rechtervoet. Het is gas geven en remmen, meer niet. Destijds bij de proefrit zat mijn oudste zoon naast me. Deze duwde steeds mijn rechterhand weg, die ‘naar de versnellingspook zocht’ !!!!

Interviewer: Wat is je mooiste ervaring tot heden?
Ik: De Adaptieve Cruise Control die ik op de snelweg ingeschakeld had. De wagen houdt keurig de juiste snelheid aan en houdt ook constant dezelfde afstand tot de voorligger. De wagen remt automatisch indien nodig en neemt ook weer de juiste snelheid aan als dat mogelijk is. Het automatisch remmen bijvoorbeeld bij het naderen van verkeerslichten is ook een bijzondere ervaring. Ook is het een genot dat je geen motorgeronk hoort.

Interviewer: Wat is de actieradius van jouw Kona?
Ik: 318 km. Je moet echter wel met beleid rijden als je die km’s wilt halen. Niet als een Verstappen over de weg gaan scheuren.

Interviewer: Wat vind je nog meer bijzonder aan jouw wagen?
Ik: Ook heel bijzonder is dat bepaalde functies geautomatiseerd zijn, zoals de ruitenwissers en de verlichting. Deze treden in werking op het moment als dat nodig is. Oja, als ik een paar seconden niet voor me op de weg kijk, begint er een lampje in de vorm van een oog op het dashboard te knipperen als waarschuwing dat ik op de weg moet blijven letten. Trouwens het dashbord geeft alle functies aan, die op dat moment in werking zijn; in een oogopslag heb je veel gegevens bij de hand.

Interviewer: Heb je al een keer getankt?
Ik: Nee natuurlijk niet. Dat heet bij een elektrische wagen opladen. Het is de bedoeling dat ik thuis ga opladen via het stopcontact. Mijn oudste zoon gaat een aansluiting maken buiten naast de garagedeur, zodat ik dadelijk alleen nog maar een stekker in mijn auto hoef te steken.

Interviewer: Heb je nog suggesties o.i.d.?
Ik: Als er iemand is die overweegt om ook een Hyundai te kopen laat mij het dan even weten? Ik krijg een bonus als ik iemand aanmeld bij de dealer waar ik mijn wagen besteld heb.
Ennuh . . . het is zalig en een waar genot om in de KONA Electric te rijden. Je hebt er een omweg voor over zodat je nog langer kunt genieten van dat geruisloos elektrisch rijden.

Interviewer: Hartelijk dank voor het gesprek.
Ik: Graag gedaan.

Voor dat de vragensteller wegging spraken we af, dat Menne Weblog het alleenrecht heeft op publicatie van dit interview.