2529 In de Algarve 17.

Hier in de buurt zijn enkele hotels met de naam Santa Eulalia, er is een resort met die naam en het strand onder aan de kliffen draagt als naam Praia Santa Eulalia. Als klap op de vuurpijl heet de straat waaraan ‘ons’ resort gelegen is: Estrada de Sante Eulalia.

Daarom ben ik afgelopen zaterdag, een donkere en regenachtige dag, maar eens op onderzoek uitgegaan. De naam Santa Eulalia is afkomstig van de Heilige Eulalia.

Eulalia van Mérida (292 – 10 december 304)

Ze werd geboren in Mérida, in het huidige Spanje, toen behorend tot het Romeinse Rijk. Haar ouders – van kennelijk goede komaf – waren christenen en zijzelf werd dan ook christelijk opgevoed. In haar jeugdjaren beleefde – onder invloed van keizer Diocletianus – de christenvervolging een hoogtepunt. Hij verordonneerde dat iedereen die zich niet hield aan het offeren aan de Romeinse goden, gevangen genomen moest worden en de doodstraf moest krijgen. Volgens de overlevering riep dit alles bij de nog zeer jonge Eulalia het verlangen op één te worden met haar lijdende geloofsgenoten.

Toen zij 13 jaar oud was, zou ze naar het gerechtshof van Mérida gegaan zijn, waar juist op dat moment onder leiding van stadhouder Dacius een proces gaande was tegen enkele christenen. Bij het gerechtsgebouw aangekomen, zou ze een beeld van een van de Romeinse goden van zijn sokkel getrokken en op de grond gesmeten hebben. Daarop werd Eulalia gearresteerd en gemarteld. Uiteindelijk werd ze in opdracht van Dacius verbrand.

Van de vele beschermvrouwen die Barcelona heeft, is Sint Eulàlia degene met de meest gewortelde legende in de stad. Maar Barcelona is niet de enige plaats waar Sint Eulàlia wordt vereerd, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen.

Echter alles wijst erop dat Sint Eulàlia van Merida wel heeft bestaan, terwijl die van Barcelona niet bestond. Het lijkt gewoon een lokale versie van de legende te zijn.

Tja . . . Ik heb niet kunnen achterhalen waarom men hier zoveel naar Santa Eulalia heeft vernoemd.

Vejo você amanhã, Tot morgen