6406 Hadden ze me bijna te pakken

Nadat we een dag of 14 geleden hoorden dat er bij ons in de buurt iemand slachtoffer was geworden van pinpasfraude, hebben mijn vrouw en ik daar nog lang over nagepraat.

Wij hoopten dat we er niet in zouden trappen als we met die gewiekste oplichters geconfronteerd zouden worden. We somden nog eens op wat we ABSOLUUT niet zouden moeten doen.

EN TOEN . . . . . . . . 

Afgelopen donderdag zag ik dat er een bericht in mijn e-mailbox zat van ICS, de verstrekker van mijn creditcard.

Het bericht begon met ‘Beste ICS-cardhouder’ en verder volgde het verzoek me alsnog online te identificeren want anders werkte mijn card na 22 mei niet meer. Verder stond er aangegeven hoe ik dat diende te doen en was mij een referentienummer toegekend dat 24 uur geldig was.

Voor ik met de identificatie begon heb ik eerst uitvoerig op de site van de Consumentenbond gelezen wat dit inhield en over het hoe en waarom. Daarna klikte ik op de meegestuurde link om met de identificatie te starten. Mijn computer was waarschijnlijk nog niet goed uitgeslapen en het verliep allemaal zo traag (dat gebeurt wel eens vaker met mijn computer) dat ik de identificatie op een gegeven moment heb afgebroken door mijn computer opnieuw op te starten. De tweede keer kreeg ik halverwege het proces de mededeling dat mijn card van de ANWB was. Dus logde ik in bij mijn card-online zoals ik gewoonlijk doe. Daar stond niets over een online identificatie.

Ik keek nog eens naar het bewuste e-mailbericht en zag toen dat het via het e-mailadres van een van mijn websites was binnen gekomen. Mijn hart begon te bonzen en ik zocht het telefoonnummer op van ICS. Na een korte wachttijd, die voor mij heel lang leek, kreeg ik een medewerkster aan de lijn. Ik vertelde haar dat ik een donkerbruin vermoeden had dat ik een phishing-bericht had ontvangen en dat ik al een paar gegevens had ingevuld.

De vriendelijke dame vroeg wat er in de aanhef van het bericht stond en toen ik dat verteld had bevestigde ze waar ik al bang voor was. Het was dus een phishing-bericht. Kaarthouders worden bij ICS altijd met de naam aangesproken en in een bericht wordt nooit een link meegestuurd.

Zij vertelde mij dat er nog niets was afgeschreven (dat had ik zelf ook al geconstateerd) en ze stelde voor om mijn card onmiddellijk te blokkeren.

Ik . . . Ik werd geleidelijk weer wat rustiger. Ik prees me gelukkig dat mijn computer nog niet goed wakker was en dat ik de online-identificatie-procedure daardoor niet volledig had uitgevoerd.

Daags naderhand voor de zekerheid nog een keer gebeld; er was niets onrechtmatigs gebeurd met mijn kaart. Deze was inmiddels vervallen verklaard en ik zou een nieuwe kaart toegestuurd krijgen. Pffffffff . . . .

Tja . . . Hadden ze me bijna te pakken ‼️‼️‼️‼️