6496 Tis zoals ‘t is

Zaterdag zag ik op zowel de binnen- als buitenmodule van mijn weerstation dat de temperatuur binnen en buiten 22 graden was.

Mijn vrouw las buiten een boek en ik rustte uit van allerlei karweitjes die ik opgeknapt had. We genoten volop van het feit dat de buitentemperatuur EINDELIJK zeer aangenaam was. Maar . . . Rond de klok van 5 uur vluchtten we naar binnen en de deur ging zelfs dicht. Het was buiten niet meer uit te houden. De buren hadden een vuurkorf aan gestoken. De doordringende geur van brandend hout was niet om te harden. Dus naar binnen, waar we de hele winter al noodgedwongen hadden moeten zitten.
Wie gaat er op een van de eerste lentedagen ‘s middags een vuurkorf aansteken, zodat de hele buurt er last van heeft ? Zo vroeg ik me af. Ik vond en vind het nog steeds een onnodige en asociale actie !!!!
In een wijk, in een straat waar de huizen zo dicht op elkaar staan en de achtertuinen achtertuintjes zijn zou men eens drie keer moeten nadenken voordat men een vuurkorf aansteekt op een moment dat het weinig zin heeft en men het doet omdat men m.i. gewoon ‘vuurtje wil stoken’. Ik vond afgelopen zaterdag de handelwijze van de buurman niet om over naar huis te schrijven. Op internet blijkt dat ik niet de enige ben die zich stoort aan vuurtje-stokers.
Trouwens dat stoken in een achtertuintje is niet erg milieubewust en tevens ook nog ongezond.
Stoken van hout en houtskool brengt veel ongezond (ultra)fijnstof in de lucht. Inademen van (ultra)fijnstof kan zorgen voor klachten aan het hart en de luchtwegen. Daarnaast kunnen mensen stress krijgen van geuroverlast. Wanneer we een uur lang een houtvuur laten branden, dan brengt dat 5x zoveel fijnstof in de lucht als wanneer we 1 uur autorijden in de stad.
De Stichting Houtrookvrij ijvert voor het vermijden van overlast en uitstoot van gevaarlijke stoffen als gevolg van het gebruik van houtkachels, allesbranders, open haarden, vuurkorven, BBQ’s en aanverwante installaties binnenshuis en in de open lucht.
Ik heb toch het vermoeden dat de Stichting Houtrookvrij vecht tegen de bierkaai. Als er geen landelijk verbod komt, zal men altijd vuurtje-stokers blijven houden. 

Tja . . . Nu blijf je voor- en tegenstanders houden van hout stoken in een kachel en vuurkorf.

Tis zoals ‘t is