6374 75 jaar geleden

Een paar dagen geleden zag ik boven een bericht staan: Waarom je je eigen brood moet bakken.

Het bericht benadrukt vooral hoe LEUK het is om zelf brood te bakken. Ene Judith Dekker schrijft o.a. in het bericht: “Nu voelt het bakken als een mindful activiteit én eet ik beter, lekkerder en verser.”

Mindful activiteit, zag ik staan en in mijn hoofd kwam ineens een beeld op. Het beeld van mijn vader die brood aan het bakken was. Ik denk dat ik een jaar of vijf, zes was; dus dan is dat geweest in 1946 of 1947. Mijn vader die aan de keukentafel kneedde en kneedde en het deeg in een grote ronde gietijzeren pan deed. Ik heb geen herinnering meer aan de oven, maar ik zie wel dat het ronde gebakken brood uit de pan werd gehaald. We hadden ook een rechthoekig bakblik, dat heb ik ook zien gebruiken door mijn vader.

Ik denk niet dat het brood bakken voor mijn vader een mindful activiteit was. Naar de reden van het zelf bakken kan ik nu alleen maar gissen.

Ik denk niet dat mijn vader brood bakte omdat hij het leuk vond. Het was veel eerder bittere noodzaak om de kosten te beperken zo vlak na de oorlog of de ingrediënten had hij toch voorhanden.

Tja . . . Een bericht op mijn iPad roept zomaar een herinnering in me op van 75 jaar geleden.