Dat onze buren een houtkachel hebben en deze ook gebruiken weet ik heel zeker. De buurman is veel dagen en uren kwijt aan het verzamelen (momenteel ligt er weer een hele stapel hout in de voortuin) en bewerken van hout en daarnaast ruiken we ook de gassen die uit de schoorsteen komen.
Elke keer als ik de geur van verbrand hout in mijn neusgaten krijg, vraag ik me af wat er allemaal via het rookkanaal de buitenlucht in wordt ‘geblazen’. Ook al zou mijn buurman een kachel met de allernieuwste snufjes hebben, dan nog komt er meer naar buiten dan alleen de geur, zo dacht ik.
Van de week werd ik daarin bevestigd toen ik het bericht zag staan: Hout stoken moet verboden worden: veroorzaakt vier keer zoveel fijnstof als wegverkeer
En op internet vond ik het volgende: Emissies van open haarden en oude houtkachels liggen gemiddeld tussen 6 tot 40 g fijnstof per kg brandstof. Bij nieuwere houtkachels is dat tussen 4 en 10 g/kg.
Nu we wat vaker de reuk van verbrand hout ruiken vallen mij de artikelen over hout stoken in houtkachels vaker op dan vroeger. Ik moet echter ook bekennen dat ook wij in het verleden nogal wat peren- en appelbomen opgestookt hebben in de openhaard in ons vorige huis.
Nu we veelvuldig met onze neus op feiten over klimaat, emissie, stikstof, fijnstof e.d. gedrukt worden, vraag ik me ook vaker af wat er uit de schoorsteen van de buurman komt.
