6304 Twee voor een gulden

Pilsje is deze carnaval flink duurder. ‘Maar kan niet anders’. las ik van de week.

Nog heel even en dan barst carnaval weer los. Tijd om te hossen, te lallen en bier te drinken. Maar wat gaat al dat gefeest met je portemonnee doen? Hoeveel gaat een pilsje dit jaar kosten? De prijzen zijn niet mals. Er zijn plekken waar je dit jaar 3,50 euro gaat betalen. Vijf jaar geleden was dat op veel plekken nog een euro minder.
Toen ik het bericht gelezen had moest ik ineens denken aan die jaren op de kweekschool tijdens mijn kostschooljaren. Het was toen de gewoonte dat we elk jaar ‘een grote wandeling’ hadden. We hadden op die dag (we wisten niet vantevoren wanneer die gepland was) vrij van lessen en gingen met een lunchpakket op zak met alle klassen een flinke wandeling maken. Bijv. naar de veiling in Grondsveld v.v.
Eind jaren 50 mochten we in een groepje van vier zelf een wandelroute of fietsroute (als je een fiets ter beschikking had) op die dag inplannen. Het was in 1959 of 1960 dat we met een groepje van vier een fietstocht gingen maken. Ik kan me niet meer herinneren waar de tocht naar toe ging. We hadden allemaal een gulden gekregen om een glaasje drinken te kunnen bestellen bij het verorberen van ons lunchpakket. Wij hadden echter alle vier de gulden de hele dag op zak gehouden.
Op het eind van de middag reden we de rijksweg (waar nu de A2 loopt) van Beek naar Maastricht met een flinke vaart naar beneden het maasdal in. Ter hoogte van Meerssen stopten we bij een klein,  bruin café waar we onze gulden besteedden. We gooiden af en toe een stuiver in de speelautomaat. Of we wat gewonnen hebben weet ik niet meer; maar ik kan me wel herinneren dat ik nog twee pilsjes gedronken heb van mijn gulden die de hele dag in mijn zak had gezeten.
Al de jaren dat we via Maastricht naar Frankrijk reden kwamen we langs het gebouwtje waar we de gulden kapot geslagen hadden. Of er nu nog een café in gevestigd is weet ik niet, want dat is vanaf de A2 vanuit een rijdende auto niet te zien. Maar elke keer werd ik wel herinnerd aan die ene gulden en die twee pilsjes.
Tja . . . Nu ben je met carnaval drie of meer euro kwijt voor een glaasje bier. Wij kregen er toen twee voor een gulden.