6281 Ondertussen is Portugal weer ons voorbeeld

Van de week hoorde ik tijdens een discussie in het programma Op1 dat  we inzake het drugsbeleid maar een voorbeeld moesten nemen aan Portugal. Mijn aandacht was gewekt omdat ik al een paar keer meer gelezen/gehoord had dat Portugal het in bepaalde zaken zo goed deed. Een zeer frappant voorbeeld was de aanpak tijdens de coronapandemie, waar ik hier al eerder over bericht heb.

Dus . . . gingen we weer op onderzoek uit . . .

Op het einde van de jaren ‘90 kampte Portugal met een ware heroïne-epidemie. Maar liefst één op elke honderd Portugezen was verslaafd, en het land was ook Europees koploper wat betreft HIV-besmettingen en drugsgerelateerde sterfte.
Infectieziektes zoals HIV zijn mogelijk, maar niet altijd, het gevolg van drugsgebruik, omdat sommige gebruikers geen schone naalden benutten. En het torenhoge gebruik zette ook de overbevolkte gevangenissen en het overbevraagde rechtssysteem nog eens extra onder druk.
Dat er iets moest veranderen, daar was iedereen het roerend over eens. Ook de jonge huisarts João Goulão, vandaag de nationale drugscoördinator.

Men besloot met ingang van juli 2001 dat het op zak hebben van een kleine hoeveelheid hard drugs niet meer strafbaar is. Als je daar wordt gepakt met wiet, speed of heroïne, ben je niet strafbaar, mits het een kleine hoeveelheid is. Je mag bij je hebben voor 10 dagen.
Daarnaast werd de houding ten opzichte van drugsgebruikers is behandelen in plaats van opsluiten. Dit wordt voornamelijk georganiseerd via het openbare netwerk van diensten voor de behandeling van drugsverslaafden, dat ressorteert onder het Instituut voor drugs en drugsverslaving, en het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn 73 gespecialiseerde behandelingsfaciliteiten (openbare en gecertificeerde particuliere therapeutische gemeenschappen), 14 detoxificatie-eenheden, 70 openbare poliklinische faciliteiten en 13 erkende dagcentra. Portugal is verdeeld in 18 districten. In vrijwel heel Portugal is er een volledige dekking van ambulante behandeling van drugsverslaafden.

Uit officiële cijfers blijkt dat de aanpak van drugsgebruikers door Portugal zeer succesvol is. Je moet je afvragen waarom de rest van de wereld de aanpak van Portugal niet overneemt.
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . dat laatste vraag ik me ook af. Maar. . . ondertussen is Portugal  weer ons  voorbeeld