6277 Help, de huisarts verzuipt

Maandagmorgen stond er weer een artikel in het BD over commerciële huisartsen. In het artikel werd beschreven dat een commerciële praktijk ook goed kan werken dat in tegenstelling tot eerdere berichten in de week daarvoor.

Ik moest toen denken aan het afgelopen weekend toen ik ’s morgens de longen bijna uit mijn lijf hoestte en een stekende hoofdpijn had. ‘Nu moet het maar eens afgelopen zijn; ik maak een afspraak bij de dokter’, zei ik tegen mijn vrouw. En nog tijdens het ontbijt probeerde ik met mijn iPhone een digitale afspraak te maken.
Ik weet niet of het lag aan mijn irritatie of aan het tussentijds hoesten, maar het lukte mij niet. Alle dagen van de week leken al bezet te zijn. ‘Dat kan toch niet’, riep ik richting mijn vrouw.

Een paar uur later pakte ik mijn iPhone opnieuw ter hand om een afspraak te maken. Toen ik alle stappen voor het maken van een afspraak weer doorliep, kwam ik bij ‘het kiezen van het tijdstip’. Ik kon voor de komende week geen digitale afspraak meer maken; alle mogelijkheden waren al bezet van maandag t/m vrijdag. Voor de daarop volgende week kon het weer vanaf woensdag de 18de januari. ‘Dat bestaat toch niet!’, foeterde ik hardop.

Mijn vrouw probeerde uit te leggen dat ik niet de enige was die gebruik wilde maken van de diensten van de huisarts. Ik moest maandag maar proberen een telefonische afspraak te maken als het me lukte om de assistente aan de lijn te krijgen tussen de vele telefoontjes.
‘Dan ga ik er wel naar toe en probeer dan een afspraak te maken aan de balie’, antwoordde ik haar.
Zover is het (gelukkig) allemaal niet gekomen. Maandagmorgen voelde ik me aanzienlijk beter dan in het weekend.
Tja . . .  Bij het artikel in het BD stond maandag ook dat de huisartsen  al jaren de noodklok over de druk op hun zorg luiden. Daarom wilde ik boven dit bericht zetten; Help, de dokter verzuipt. Maar op een gegeven moment vond ik een betere titel, toen ik op de website terecht kwam met de naam: Help, de huisarts verzuipt.

 

P.S.
Of de duvel ermee speelde, zag ik maandagavond bij het programma Een Vandaag dat er ook aandacht besteed werd aan de overvolle agenda’s van de huisartsen. Huisartsen maken zich zorgen om wachttijden die steeds langer worden