6262 Kerst op de Veluwe 04

Op de Tweede Kerstdag liet de zon zich af en toe zien; deze zag er echter nog heel waterig uit. Na het ontbijt reden we richting landgoed Schovenhorst. In het arboretum keken we onze ogen uit naar de grote verscheidenheid in bomen die we daar aantroffen. Een mammoetboom met een geweldige lengte en omvang verbaasde ons het meest. De indrukwekkende boom was al meer dan 160 jaar oud.
Na de lunchpauze reden we richting Garderen voor een wandeling over het Houtdorperveld. Dat was een goede keuze. De route liep over een zeer uitgestrekt heideveld. De ruim 4,5 km lange route slingerde tussen de uitgebloeide heidestruiken en grove dennen door. Soms zagen we in de verte wat blauwe lucht en de stilte was . . . de stilte was enorm.

Na ons opgefrist te hebben maakten we ons op voor een vier-gangen-kerstdiner. Het smaakte voortreffelijk.

Vandaag – de derde kerstdag – rijden we weer naar huis. We rijden ook deze keer via Harskamp waar de onderkomens voor de militairen die daar op schietoefening gingen verbleven. Ook de militaire bioscoop aan de overkant van de weg staat er nog. Toen wij het militaire complex passeerden kwamen de herinneringen aan de diverse schietoefeningen die ik in de 60-er jaren van de vorige eeuw daar gedaan heb weer naar boven. Ook de slaapruimte kon ik me nog voor de geest halen. Herinneringen van bijna 60 jaar geleden.

Tja onze kerst op de Veluwe zit er weer op. Een donkere, zeer natte kerst dit jaar waardoor er minder gewandeld werd dan gehoopt, maar . . . het waren zeer ontspannen dagen met heerlijke maaltijden daar in de bossen op de Veluwe.