6261 Kerst op de Veluwe 03

De Veluwe is in godsdienstig opzicht een protestante streek. Hoewel de protestanten wel kerst vieren – zij noemen het kerstfeest in plaats van kerstmis – is er hier niet zo heel veel van te merken. Bij de receptie van het hotel staat In een hoek een kerstboompje en in het restaurant hangen in de kunstbloemen hier en daar een gekleurde kerstbal. Aan het plafond bungelt een enkele ster. That’s all.

Toen we gistermorgen een korte (want het regende) route in de buurt van het hotel door de bossen liepen, zei ik tegen mijn vrouw dat je hier niet het idee hebt dat het kerstmis is. Dat was in Zuid Limburg toch heel anders.

Het werd gisteren dus een korte en natte wandeling van een kleine vier kilometer. Bij terugkomst hingen we onze jas in de badkamer te drogen en wat later genoten we bij de openhaard van een lekkere kop koffie en ook nog een glaasje . . . . De middag brachten we – terwijl de regen bleef kletteren – verder lezend en luierend door in afwachting van het kerstdiner dat voor alle gasten om half zes begon. Er werd ons een 5-gangen-menu voorgeschoteld.

Alle gasten werden dus op dezelfde tijd aan tafel verwacht. Men had dit zeer goed georganiseerd. Het menu dat geserveerd werd smaakte voortreffelijk. We hadden er een wijnarrangement (halve glazen)  bij besteld. De combinatie van het eten en de wijn beviel ons goed. Na ruim drie uur tafelen zochten we onze kamer op om uit te buiken. Zeer voldaan gingen we de nacht tussen de eerste en de tweede kerstdag tegemoet.