6221 Sigaarrokende oude mannen

We hebben weer een relletje omdat er een schilderij is weggehaald uit het academiegebouw van de universiteit van Leiden. Het werk, gemaakt door Rein Dool, werd verwijderd na klachten over de afbeelding van “sigaarrokende oude mannen”.

Kunstenaar Rein Dool schilderde het college van bestuur van de Leidse universiteit halverwege de jaren 70 van vorige eeuw. Op het werk zijn de volgende figuren afgebeeld: historicus Dolf Cohen, die van 1972 tot 1976 rector magnificus was, socioloog Jankarel Gevers, milieubioloog Don Kuenen, jurist Kees Cath en de jurist Nanne Fokke Hofstee.Het werk hing tot voor kort in een vergaderruimte van de ‘Faculty Club’ van de universiteit, maar werd daar eind deze week van de muur gehaald.

Politicologe Elina Zorina was een van de klagers over het doek. Tijdens een cursus in de ruimte waar het schilderij hing, begin vorige week, vroeg ze zich af of dat nog wel kon. Op Twitter opende ze een discussie en zei er zelf bij dat de sigaarrokende oude heren wat haar betreft snel weg mochten. Rechtendecaan Van der Leun schaarde zich meteen achter haar kritiek: “Er is veel discussie over dit doek. Het mag weg, vind ik. En ik verwacht ook dat dit snel gebeurt.” Lees hier meer >>>>>

Tjonge, tjonge, tjonge . . .  wat een gedoe om niks. Twee dametjes storen zich aan een schilderij en het schilderij moet weg.  Dat dit in Nederland allemaal maar kan. Een paar wokies roepen iets en meteen is (de universiteit van) Leiden in last.

Als dat zo door gaat in ONS land moet dadelijk ONZE Nachtwacht in het Rijksmuseum nog weg omdat er alleen maar witte mannen opstaan want dat is misschien nog wel erger dan sigaarrokende oude mannen

 

UPDATE !!!