6217 Een aanschouwelijke geschiedenisles

Gisteren liet ik jullie weten dat ik nooit veel interesse gehad heb in de wereld- en de vaderlandse geschiedenis. Een geschiedenisles destijds was een martelgang voor mij.

Maar . . . maar . . . afgelopen dagen kwam ik een animatie tegen waarin de Europese grootmachten als stuiterende ballen allianties maken en elkaar aanvallen.

De namen en staatsvormen veranderen terwijl de kleurige ballen groter en kleiner worden. Napoleon, het Habsburgse Rijk en de oranje pingpongbal der Nederlanden zijn natuurlijk ook van de partij.

Gedurende de twintigste eeuw wordt het steeds drukker op het speelveld. Af en toe komt de VS even langs om orde op zaken te stellen. Vanaf 1990 verklaren meer en meer landen in Oost-Europa zich onafhankelijk en arriveren we langzaam in de gefragmenteerde en kleurrijke werkelijkheid van vandaag.

Deze insructieve animatie wil ik jullie niet onthouden. Zie het maar als een aanschouwelijke geschiedenisles