6216 Het bloedbad van Veghel

Een  geschiedenisles was tijdens mijn schooljaren niet aan mij besteed. Ik had helemaal niets met al die gebeurtenissen uit het verleden. Wellicht dat het van buiten leren van de vele jaartallen met daaraan gekoppeld bepaalde gebeurtenissen mede debet zijn aan mijn afkeer voor dat lesvak.

Omdat ik onlangs twee keer kort na elkaar iets tegenkwam in de berichtgeving over ons plaatselijk schuttersgilde ben ik toch even in de geschiedenis van onze woonplaats gedoken. Het plaatselijk gilde zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij ‘het bloedbad van Veghel’. Ik had nog NOOIT van die gebeurtenis gehoord.

Ik ontdekte dat het eerdergenoemde bloedbad zelfs nog vermeld staat in de ‘Canon van Nederland’.

In de zomer van 1587 ging graaf Filips van Hohenlohe op brandtocht in de Meierij. Hij was in dienst van Willem van Oranje. Filips had 4.000 soldaten en 600 ruiters meegenomen. Hij stak Helmond in brand. Toen ging hij met zijn leger via Stiphout, Aarle-Rixtel en Lieshout richting Veghel en Erp. Ook daar wilde hij huizen verbranden.

De inwoners probeerden de geuzen te stoppen. Honderden boeren uit de Meierij verzamelden zich bij Veghel. Waarschijnlijk ergens in de buurt van Zijtaart. Ze groeven kuilen en maakten aarden walletjes om zich te kunnen verdedigen. Soldaten uit Den Bosch zouden de boeren komen helpen.

Helaas waren de soldaten van Hohenlohe als eerste in Veghel. Vroeg in de ochtend van 8 juni 1587 viel hij de boeren aan. Er volgde een bloedbad waarbij 500 boeren werden doodgeslagen of gevangengenomen. Veel boeren vluchtten naar Veghel. Ze verstopten zich in kasteel Frisselstein of in de kerk. Daar waren ze veilig
Lees hier meer >>>>>

Het schijnt dat het toemalige schuttersgilde in Veghel een bijdrage geleverd heeft aan de verdediging in 1587. Tevergeefs zo lazen we in de canon.

Tja . . . nu begrijp ik ook dat ons plaatselijk gilde nog regelmatig verhaalt over: Het bloedbad van Veghel