6116 Stropdas

Tijdens de rondleidingen die ik geef komen we soms ook in een ruimte waar op de muren een grote reproductie hangt van een foto die in 1936 bij een groot jubileumfeest is genomen. Op de foto staan meer dan 600 personen keurig in hun beste pak, hun zondagse pak. Allemaal met een wit overhemd en stropdas.
Jeugdigen die daar komen verbazen zich erover en weten vaak niet wat ‘een zondags pak’ is.

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik het bericht las dat de Spaanse premier oproept om de stropdas af te doen.
Het is momenteel heet, heel heet in Spanje.

"Ik wil u erop wijzen dat ik geen stropdas draag", zei premier Sanchez terwijl hij in zijn witte overhemd met het bovenste knoopje los de pers te woord stond in Madrid. "Dit wil zeggen dat we allemaal energie kunnen besparen". Ministers, hoge ambtenaren, maar ook bij bedrijven zou dit de nieuwe stijl moeten worden voor de zomermaanden.

"Als u het nog niet doet, zou ik graag hebben dat u geen stropdas draagt als het niet hoeft", adviseerde Sanchez de private sector. "Zo kunnen wij ook bijdragen aan de energiebesparingen die in ons land zo noodzakelijk zijn."

Tja . . . de Spaanse premier is niet de eerste die de stropdas in de ban doet.

Prins Claus baarde opzien toen hij op 9 december 1998 in zijn toespraak zijn das losmaakte en op de grond gooide. Tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs 1998 in het Paleis op de Dam vergeleek de prins het dragen van een stropdas met een slang die om de hals gedraaid is. Zijn toespraak gaat de geschiedenis in als ‘The declaration of the Tie’.

Sindsdien is het dragen van een stropdas drastisch afgenomen. Het is daarom heel begrijpelijk dat de hedendaagse jeugd niet weet wat een zondags pak is en ook nog nooit gehoord heeft van een stropdas