6108 Besparen op ons energieverbruik

Sinds de energieprijzen begin dit jaar de pan begonnen uit te rijzen heb ik me verdiept in ons energieverbruik en een eventuele vermindering van het verbruik van elektriciteit en gas.

Na veel wikken en wegen besloten we van de lente om zonnepanelen aan te schaffen. Tegelijkertijd installeerde ik een verbruiksmanager (Bliq) op mijn iPad en iPhone waarmee ik het verbruik via mijn slimme meter kon uitlezen.

Toen in juni de zonnepanelen werden gelegd installeerde ik de app mysolaredge om mijn verbruik, opwekking en teruglevering te kunnen uitlezen.

Ik was niet tevreden over beide app’s. Ik wilde nog meer inzicht in mijn dagelijks verbruik, zodat ik kon bepalen waar nog meer winst te behalen viel.

In mijn zoektocht op internet kwam ik een filmpje tegen over de HomeWizard Energy P1 meter. Door meer informatie op te zoeken en nog meer filmpjes te beijken raakte ik ervan overtuigd dat de P1 meter was wat ik zocht.

De P1-meter geeft inzicht in stroomafname en terug levering en gas bij normaal en daltarief. Via handige grafieken kan je vergelijken met voorgaande dagen, weken of maanden. Qua stroom heb je ook live inzicht in wat je op dit moment verbruikt. Zo schakel je gemakkelijk een apparaat aan of uit en wordt dit verbruik direct inzichtelijk gemaakt. De P1-meter laat zien wat je van het net verbruikt, hoeveel je terug levert aan het net en het netto verbruik van de woning.
De app van HomeWizard maakt in handige grafieken zichtbaar wat het verbruik precies is. Stroom kan je op ieder moment zien met de live-weergave en het stroom- en gasverbruik ook per dag, per week en per maand. Die informatie komt allemaal rechtstreeks vanuit je slimme meter, dus betrouwbaarder kan haast niet.

Vrijdag heb ik de P1 meter besteld en zaterdagmorgen viel hij bij ons in de bus. De installatie van meter en app was een fluitje van een cent. Nu heb ik realtime inzicht in het verbruik en teruglevering van elektra en gas. Ook het eventuele sluipverbruik kan ik eventueel opsporen en  maatregelen nemen indien noodzakelijk.

Tja . . . de toekomst zal uitwijzen of het metertje bijdraagt aan het besparen op ons energieverbruik