6106 Ut Knaal

Afgelopen donderdag werd bij ons aan de haven de 200ste verjaardag van de Zuid Willemsvaart gevierd met het Concert aan de Haven. Een gratis concert als cadeautje van de gemeente, met veel lokale artiesten.

Tja . . . het kanaal, de Zuid Willemsvaart. Het regionaal dagblad schreef, dat iedereen er wel wat mee had. Daarom heb ik mijn geheugen nog eens opgefrist.
Mijn eerste kennismaking met het kanaal was op een zomerse, zonnige dag  in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Ik mocht met mijn oom mee gaan vissen. Hij was een hennepvisser en hij leerde mij toen hoe ik een hennepzaadje aan het haakje moest bevestigen.
Wat later mocht ik met een andere oom een paar dagen meevaren op zijn schip van Veghel naar Budel v.v.
Vele jaren later probeerde ik elke zomer in de praktijk te brengen wat mijn oom op die zomerse dag geleerd had.

En nu . . . nu vertel ik regelmatig tijdens de rondleidingen op de Noordkade over de haven en de Zuid Willemsvaart. Het kanaal dat naar koning Willem I is vernoemd en in 1822 werd gegraven met kruiwagen en schop. En . . . dat het ons veel welvaart heeft gebracht die Zuid Willemsvaart, oftewel Ut Knaal