6083 Elk nadeel heb z’n voordeel

Afgelopen maandag zag ik dat een grote boom bij ons op het woonerf aan het afsterven is. Er lag blad onder de boom en dat vond ik verdacht. Toen ik de boom nog eens goed bekeek constateerde ik dat aan een kant het blad al bruin was en de boom kaal begon te worden.

Daar ik niet wist wat voor soort boom het is, maakte ik er een foto van en vroeg aan mijn zwager – met de groene vingers – of hij het wist. Ik kreeg onmiddellijk antwoord:een Liquidambar boom.

Liquidambar styraciflua komt oorspronkelijk uit oostelijk Noord-Amerika en deze snelgroeiende boom kan daar wel 40 m hoog worden. Als opgekweekt exemplaar wordt hij meestal niet hoger dan 25 meter.
Ook had ik gezien dat er een grote rode stip op gespoten was, als teken dat de boom gerooid wordt.
In de loop van de dag kwam ik meer te weten. Een van de buren van de boom had bij de renovatie van zijn tuin enkele flinke wortels doorgezaagd; dat is de reden dat de boom aan het afsterven is.
Een andere bewoner had onlangs bij een stevige wind gezien dat de boom niet meer zo stevig in zijn schoenen stond en waarschuwde de gemeente. Deze heeft op aandringen en bang voor eventuele schade voor derden besloten dat de reusachtige boom geruimd gaat worden.
Van  een kant jammer dat zo’n reusachtige en markante boom gaat verdwijnen, maar van de andere kant hoef ik in de herfst geen kruiwagens vol met blad af te voeren en . . . er valt in het voor- en najaar geen schaduw op  mijn zonnepanelen. Elk nadeel heb z’n voordeel.