6076 Em Portugal (20)

Nu we geen auto gehuurd hebben halen we onze proviand in de kleine supermarkt op het resort. Wij zijn bijna buren; een appartement scheidt ons van het kleine winkeltje. Elke morgen voor het ontbijt haal ik daar verse broodjes en de artikelen die we ‘s avonds van tevoren op een boodschappenlijstje hebben gezet. Het bevalt mij goed en we missen de peperdure huurauto niet.

Op het lijstje staat elke dag bovenaan  ‘1 sinaasappel’. We hebben de echte Portugese Sinaasappel ontdekt. De lekkerste Portugese sinaasappel komt uit de Algarve.

De Algarve kent een combinatie van elementen die de smaak van een sinaasappel zo uniek maakt. De bodemsamenstelling speelt een rol, maar het zijn vooral de zonuren die het hem doen. Meer dan drieduizend uur zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius maken de Algarve een van de beste delen ter wereld voor de sinaasappelproductie. Het belangrijkste kenmerk van deze sinaasappel is de zoetheid. Hoe meer zon, hoe zoeter, dus de sinaasappel van de zomerpluk zijn het best.

Silves, waar we met de family in 2016 waren, wordt nu beschouwd als de hoofdstad van de sinaasappel in Portugal. Er bestaat hier een goede infrastructuur voor irrigatie en bovendien vind je hier de meeste uren zonneschijn van Europa.

De regio Algarve produceert gemiddeld tussen de 250.000 en 300.000 ton sinaasappelen per jaar. Iedereen die de Algarve bezoekt, vindt er tal van kraampjes langs de weg waar ze sinaasappelen verkopen en ook hier dus in de kleine supermercado.
Tja . . . We genieten nu dagelijks van de vitamientjes en de heerlijke mierzoete sinaasappel uit de Algarve.