6021 Dag van de Rits

Het is vandaag de Dag van de Rits. Wie bedenkt zoiets?
De rits maakt ons leven wel een stuk makkelijker. Of je je gulp met behulp van een rij knoopjes moet sluiten of met een rits maakt een groot verschil.

Elias Howe, die de naaimachine uitvaardigde, ontving in 1851 een octrooi voor zijn “Automatische, Continue Closure Closure” (automatische, doorlopende kledingsluiter). Vaak wordt Elias Howe over het hoofd gezien als de uitvinder van de rits en krijgt Gideon Sunback de eer. Niet vreemd, want na het krijgen van zijn patent in 1851 heeft Elias Howe nooit een serieuze poging gewaagd om zijn kledingsluiter aan de man c.q. vrouw te brengen. Zijn uitvinding lijkt niet op de ritssluiting zoals wij hem kennen. 
Gideon Sundback ontwierp de moderne rits.

Tja . . . je staat eer niet bij stil als je je gulp dicht ritst dat er ook nog zoiets is als de Dag van de Rits.