6018 Vier zakjes zand zijn zinvoller dan screening op longkanker

Zand onder een verzakt stoepje is belangrijker dan een longkankerscreening voor rokers. Dat zegt huisarts Joost Zaat in een veel gelezen column in de Volkskrant.

Hij vertelt over een 74-jarige mevrouw die struikelde over een verzakte drempel voor de voordeur. Een paar zakjes zand hadden dat voorkomen. Ze brak deze keer niets, maar de volgende keer misschien wel. En hij schrijft: "Als ouderen vallen en hun heup breken, loopt het vaak slecht af: zes maanden na zo’n breuk is 41 procent van de broze ouderen (mager en boven de 80) dood, de helft van de overlevenden kan niet meer naar huis en slechts 39 procent kan buiten een wandelingetje maken."
Joost eindigt zijn column met: Het blijft een plaag, die lobbyclubjes die effectieve zorg en echte preventie in de weg zitten. Steun dus alleen lobby’s voor stoepenzand, beter onderwijs en antirookbeleid. Die longchirurgen begrepen dat trouwens wel.

Dus: Zand onder het verzakte stoepje . . . want vier zakjes zand zijn zinvoller dan screening op longkanker