5898 Vierde Kerstdag

Vandaag op Vierde Kerstdag is het feest van de Onnozele Kinderen.

Het feest van de Onnozele Kinderen of Onschuldige Kinderen wordt op 28 december gevierd. Op die dag herinnert de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes de Grote werden gedood, de kindermoord van Bethlehem.

In sommige families was het vroeger gebruik, dat het jongste kind het een dag voor het zeggen had. Dat kwam dan neer op het kiezen van een lievelingsgerecht en een half uur later naar bed. Er waren ook families waar het niet de jongste was die voor het zeggen had, maar men stopte de dag ervoor een boon in de pap en wie die boon trof mocht het zeggen op Onnozele Kinderen.

Tja . . . ik kan me nog herinneren dat bij ons thuis op 28 december mijn jongste broer mocht kiezen wat we die dag aten. Volgens mij koos hij elk jaar voor frites. Dat werd in die tijd nog niet zoveel en vaak gegeten als nu. Toen was dat nog echt een lekkernij, dat we maar af en toe kregen. Nu kun je op elke straathoek frites kopen en krijg je in een restaurant vaak bij de hoofdmaaltijd frites opgediend.

Tja . . . waar je toch allemaal aan moet denken op Vierde Kerstdag.