5896 Tweede Kerstdag

Als er geen lockdown was geweest zouden heel veel landgenoten vandaag weer massaal naar de woonboulevards zijn gegaan, want het is weer Tweede Kerstdag. Maar waarom hebben wij Europeanen eigenlijk een extra dag vrij na Kerstmis, een traditie die de Amerikanen bijvoorbeeld helemaal niet kennen ?

Menne Weblog ging op onderzoek uit en vond o.a. het volgende:

= Nog voor het ontstaan van het christendom vierden de heidense Germanen al het ‘Joelfeest’, ook wel bekend als het ‘Midwinterfeest’. In totaal duurden de bijbehorende festiviteiten twaalf dagen, maar het hoogtepunt werd bereikt op de kortste dag van het jaar, 21 december.
= Met de opkomst van het christendom in de eerste eeuwen na Christus werden veel heidense tradities omgezet naar katholieke feestdagen.  Tweede Kerstdag kwam bij deze indeling in het teken te staan van Sint Stefanus, de eerste martelaar van het christendom.
= Op het concilie van Mainz in 813 werd echter besloten om de viering van Kerstmis uit te breiden. Voortaan moest het kerstfeest maar liefst vier dagen duren. Op al deze dagen was het bovendien verboden om te werken, want dat zou ongeluk brengen. In plaats daarvan kregen de vier kerstdagen daarom ieder een eigen focus. Zo was Vierde Kerstdag een kinderfeest (Onnozele Kinderen) en stond Tweede Kerstdag geheel in het teken van de dieren. Boeren lieten dan hun paarden door het dorp galopperen om zo te ‘garanderen’ dat ze de rest van het jaar niet ziek zouden worden.
Lees hier eventueel meer >>>>>

Tja . . . van die laatste traditie is dus helemaal niets overgebleven. Op Tweede Kerstdag galopperen de paarden niet meer door het dorp maar paraderen de mensen tussen de uitgestalde meubelstukken.

Ben benieuwd wat vandaag de meest voorkomende bezigheid zal zijn nu de woonboulevards gesloten zijn. Als het niet regent, lopen wij ons dagelijkse rondje op  deze Tweede Kerstdag