5877 ‘In de karrek, in de karrek’

Heel Europa had een stampvolle Sint-Janskathedraal moeten zien tijdens de nachtmis op kerstavond, maar bisschop Gerard de Korte heeft besloten 24 december geen kerkgangers toe te laten. Om corona buiten de deur te houden én omdat hij vreest voor boze mensen die geen plekje hadden kunnen bemachtigen. 

Het besluit om de kerstnachtmissen wel door te laten gaan maar zonder publiek geldt voor álle Rooms-Katholieke kerken in Nederland. ,,Wij hebben weliswaar godsdienstvrijheid, ook ‘s avonds, maar de overheid heeft ons gevraagd solidair te zijn met andere sectoren die vanwege de hoge coronacijfers wel om 17.00 uur dicht moeten zijn. Daarom hebben wij als Nederlandse bisschoppen dit besloten - hoe ontzettend teleurstellend we dit ook vinden.”
Lees hier meer >>>>>

Tja . . . een heel begrijpelijk besluit van de bisschoppen.

Streng-christelijke kerken negeren advies en willen ook na 17.00 uur diensten houden, stond er boven het artikel.

De centrale organisatie achter de Gereformeerde Gemeenten, een orthodox-protestantse kerkstroming, legt het ‘dringend beroep’ van het kabinet om na 17.00 uur geen kerkdiensten te houden naast zich neer. Het landelijk dienstencentrum vindt de diensten van ‘essentieel belang’ en wil dat samenkomsten ook ‘s avonds mogelijk blijven. 

,,De essentie van kerk-zijn is naar de kerk gaan", zegt Gert ten Bolscher, directeur van het landelijke dienstencentrum van de Gereformeerde Gemeenten in een toelichting. ,,Daarmee is het naar de kerk gaan een essentiële zaak. Daarom hanteren wij een eindtijdstip van 20.00 uur.”

Tja . . . Geen wonder dat het in gemeenten met veel streng-christelijken momenteel misgaat. De houding van de centrale organisatie van de Gereformeerde Gemeenten getuigt van weinig verantwoordelijkheidsgevoel en aandacht voor het SAMEN krijgen we corona onder controle.

Ik moest bij dit eigenwijze en eigengereide standpunt van de Gereformeerde Gemeenten denken aan die dominee in dat liedje van Wim Sonneveld, die alleen maar kon roepen: “In de karrek, in de karrek, In de karrek, in de karrek”.