5867 De draagtijd van een olifant

Ongeduld in Tweede Kamer over formatie: ’Wordt langzamerhand een olifantendracht’, stond er met chocoladeletters boven het artikel.

Toch wordt een debat over de formatie vooralsnog geblokkeerd door de oude en aanstaande coalitiepartijen. „Het kan toch niet zo zijn dat we hier niet over zouden kunnen spreken”, vindt Kamerlid Omtzigt, die 250 dagen na de verkiezingen wel weer eens de informateurs aan de tand wilde voelen.
Hij vindt daarin steun bij de SGP, die bij monde van Kamerlid Bisschop met een opvallende vergelijking op de proppen komt. „Kijk, een broedende kip moet je niet storen”, haalt hij eerst een formatiecliché aan. „Maar een kip broedt 21 dagen. Zo langzamerhand wordt dit een olifantendracht van 21 máánden. Dat gaat wel erg lang duren.

Tja . . . het duurt inderdaad lang, veels te lang.
Onze Oosterburen kunnen het sneller. Eind september waren er in Duitsland verkiezingen . Afgelopen woensdag presenteerden de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP hun regeerakkoord. Binnen twee maanden was het dus rond; dat is dus ongeveer gelijk aan de draagtijd van een cavia.

Tjonge, tjonge, tjonge . . . dat staat in schril contrast met de draagtijd van een olifant