5851 Soms ben je gewoon een nummer

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden nummer in Nederland. Iedereen die zich laat inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) krijgt zo’n nummer. Het is door de Nederlandse overheid in 2007 ingevoerd om, in combinatie met het DigiD, het elektronisch verkeer tussen overheid en burger in goede banen te leiden Het nummer moet je regelmatig ergens invullen. Ik moet het dan steeds opzoeken, want ik heb het niet in mijn geheugen zitten.

Naast de persoonlijke uitrusting die je kreeg als je opkwam voor militaire dienst, kreeg je ook een identiteitsplaatje, dat je altijd diende te dragen. Op het plaatje stond ook ‘je persoonlijke nummer’, waarin je geboortedatum verwerkt was. Je moest dat nummer van buiten leren en onthouden. Ik kan me nu niet meer herinneren welk persoonlijk nummer ik tijdens mijn diensttijd 1963 – 1964 had.

Wel weet ik welk nummer in de jaren 1953 tot 1960 in mijn ondergoed, sokken, overhemden, zakdoeken en alle andere kledingstukken, alsook in mijn persoonlijke bezittingen zoals zeepdoos, kerkboek, schoenpoetsspullen, e.d stond: 195. Mijn moeder had in 1953 voordat ik op kostschool ging vele avonden nummertjes zitten naaien in mijn spullen die ik mee naar school zou nemen. Het nummer dat een zevental jaren aan mij gelinkt was, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift.

In de wasserij van de school alsook op de linnenkamer, waar mijn kleding opgeslagen was, was ik nummer 195

Tja . . . soms ben je gewoon een nummer.