5850 Het wonder van Portugal

Tijdens onze vakantie in Portugal dit jaar in september/oktober was het ons al opgevallen dat de Portugezen consequent een mondkapje droegen. Daar moest ik weer aandenken toen ik van de week het bericht las: 98 procent gevaccineerd en amper besmettingen: dit is het wonder van Portugal

,,Zeg tegen een Portugees dat mondkapjes mogen maar niet moeten en hij zal het toch dragen. Bij Nederlanders is dat precies het omgekeerde. Dàt is de verklaring van de goede coronacijfers hier: Portugezen zijn volgzame mensen.” In het voorjaar stortte het ziekenhuissysteem nog in, stonden de ambulances in de file en stierven er 300 mensen per dag. Nu heeft het land de hoogste vaccinatiegraad ter wereld en hebben ze véél minder zieken dan in Nederland.
Lees hier hoe de Portugezen het virus hebben weerstaan.

,,We hebben nauwelijks anti vaxxers, die het debat over het nut van het vaccin verzieken. Misschien ligt dat aan het feit dat we, in tegenstelling tot andere regio’s in Europa, een relatief lage scholingsgraad hebben. Het is algemeen bekend dat hoe meer mensen hogere studies hebben gedaan, hoe meer anti vaxxers er zijn. Mensen die dénken dat ze het beter weten, noem ik dat. ‘Wij luisteren niet naar experts, wij vormen wel onze eigen mening’ – dat idee.”

En tot slot: Portugezen, van welke leeftijd ook, hebben respect voor het algemene belang.En dat is tot in tegenstelling met ONS land: Het wonder van Portugal.