5832 Leite

Dit jaar tijdens onze vakantie in Portugal had mijn vrouw ’s morgens bij haar ontbijt graag melk. Daar we dat in het verleden nog nooit gekocht hadden in een Portugese supermercado kende ik het Portugese woord voor melk niet.

Je gaat in eerste instantie naar de zuivelafdeling van de supermarkt. Maar je ziet dan geen verschil tussen yoghurt en melk. De iPhone brengt dan raad, want via Google Translate kom je er dan achter dat je naar ‘leite’ moet zoeken.

Als je dat weet heb je snel een (plastic) fles melk in je winkelkarretje liggen.

Later toen ik er eens rustig over na ging denken, dacht ik ‘leite’ lijkt veel op het Franse woord voor melk ‘lait’. En toen ben ik me er nog eens verder in gaan verdiepen. Bepaalde talen lijken veel op elkaar.

Ik heb van 6 Eurpeese talen – drie Germaanse en drie Romaanse talen de woorden van 4 dranken op een rij gezet en dan blijkt dat in een bepaald taalgebied de woorden veel, heel veel op elkaar lijken.

GERMAANSE TALEN ROMAANSE TALEN
Nederlands  Duis Engels Spaans Portugees Italiaans
melk Milch milk leche leite latte
bier Bier beer cerveza cerveja birra
koffie Kaffee coffee café café caffé
water Wasser water agua agua acqua

Tja . . . maar als . . .  als we volgende jaar weer naar Portugal mogen gaan dan weet ik wat er op een fles melk moet staan: Leite