5818 Hawala

Vorige week vrijdag was er in onze gemeente een grote politieactie in verband met een onderzoek naar witwassen en belastingontduiking. Na het weekend bleek dat men in een tuin bij de woning zilverstaven had opgegraven.
Lees hier meer >>>>>

Gisteren las ik op de site van het Duitse blad BILD: Geldwäsche-Kriminelle sollen al-Nusra-Brigaden unterstützt haben
Wat later berichtte De Telegraaf ook over de poltieactie in Duitsland: Duitse terreurwitwasserij aangepakt: invallen op vele locaties

De krant meldde dat het witwassen onder meer zou hebben plaatsgevonden door middel van hawala, ook wel bekend als islamitisch bankieren.

Hawala (Arabisch: حِوالة ḥawāla, dat transfer of soms vertrouwen betekent) is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld.

Voorbeeld van het Hawala banksysteem: persoon A wil aan persoon B geld transferen via “Hawaladars” X en M.
* 1. A geeft het geld aan een Hawaladar X (rood) en deelt hem het codewoord mee (blauw). * 2a. daarna vertelt A het codewoord aan B. * 2b. Onafhankelijk daarvan deelt X het codewoord mee aan de andere Hawaladar M. * 3a. B deelt het gemeenschappelijke codewoord mee aan M… * 3b. …waarop M weet, dat B het geld mag ontvangen, en het ook overhandigt.
Legenda:

blauw = codewoord wordt meegedeeld,
rood = het geld wordt overhandigd.

Tja . . . Je hoort het tegenwoordig regelmatig: witwassen. Voor mij is het een ver-van-mijn-bed-show. Maar nu het ook in onze gemeente, in een kerkdorp, mogelijk plaatsvindt, komt het toch wel erg dichtbij.

Ik weet niet of de ‘daders’ in onze gemeente ook gebruik maakten van het systeem hawala, het zou zo maar kunnen dat ook zij zich bezig hielden met Islamitisch bankieren, met hawala.