5781 ‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.’

‘Ohne Musik wäre das Leben ein Irrtum’. Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn. Een bekend citaat van Nietzsche.

Aan bovenstaand citaat moest ik denken toen ik van de week het bericht las:Taliban gaat muziek verbieden omdat Allah daar niet van houdt

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid zei dat vrouwen mogen werken en naar school gaan in het nieuwe islamitische emiraat. In een gesprek met The New York Times drong hij erop aan dat vrouwen de hijab moeten dragen en begeleid moeten worden door een man op langere reizen. Hij zei ook dat muziek wordt verboden; muziek is on-islamitisch.

"Muziek is verboden in de islam, maar we hopen dat we mensen kunnen overtuigen om zulke dingen niet te doen, in plaats van ze onder druk te zetten", zei hij.

Tja . . . toen ik op onderzoek uitging bleek dat de term ‘muziek is verboden in de islam’ toch wat genuanceerder ligt. Als men het naadje van de kous wil weten, kan men HIER terecht.

Onlangs heb ik een abonnementje afgesloten bij Spotify, zodat ik op mijn iPad of iPhone altijd muziek tot mijn beschikking heb. Ik kan waar dan ook via mijn Airpods maar nu ook via mijn nieuwe hoortoestellen luisteren naar muziek. Ik kan kiezen uit ALLE muziek die waar dan ook ter wereld gecomponeerd is. Van Brahms tot Bach, van Nana Mouskouri tot Demis Rousssos, Van Edith Piaff tot Dalida, van Jacques Brel tot Doe Maar, van Ilse de Lange tot Doris Day, van Maan tot Anouk, van Trijntje Oosterhuis tot Davina Michelle, van . . . tot . . .

Tja . . . Ik moet er niet aan denken dat me verboden wordt om daar naar te luisteren. Daarom sta ik dan ook volledig achter de uitspraak van Nietsche:‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.’.