5768 Ammehoela

Zondagmorgen las ik onderstaand stukje van Wim Daniëls, de schrijver, op zijn Facebookpagina:
‘Hoela’ betekent o.a. ‘kont’. In de 18e eeuw zei men al ‘aan m’n hoela’ (bekijk het maar). Maar door de Afghaanse koning Amanoellah (Khan), die in 1929 voor een soort van Taliban moest vluchten omdat hij Afghanistan wilde moderniseren, kwam ‘ammehoela’ echt in zwang.
Ik moest ineens al aan die Nederlandese soldaten denken die in Afghanistan geweest zijn en aan die soldaten die daar het leven gelaten hebben. Hun inzet is voor niets geweest. Afghanistan is weer helemaal terug bij af.
Het werk van koning Amanoellah Khan was in de jaren 20 van de vorige eeuw een zegen voor Afghanistan. Na Amanoellah zijn er nog verschillende pogingen geweest om Afghanistan te moderniseren. Russen, Amerikanen en Europeanen probeerden de macht van de Taliban te brekenen  in te perken.
Nu blijkt dat al die inspanningen en mensenlevens er niets toe gedaan hebben. Afghanistan is weer terug bij af. De Taliban zijn weer de baas en de Afghanen worden weer terug geworpen in de Middeleeuwen.

Tja . . . en dan zijn er die nu zeggen of denken ‘Je bekijkt het maar’ of ‘Ammehoela’