5767 Goed voor mijn hersenen

Door onze familytour is er een beetje de klad ingekomen, maar sinds verleden jaar maart lopen we bijna dagelijks een rondje van ongeveer 4 km. Mijn vrouw is daar de grote animator van. Als ik soms wat tegenstribbel, zegt ze steevast: ‘Dat is goed voor je gezondheid!’

Een Amerikaanse professor heeft nu ontdekt dat wandelen ook nog goed is voor onze hersenen.

Agnieszka Burzynska, een professor in de neurowetenschappen aan Colorado State University verzamelde met collega's hersenscans en cognitieve tests van een groep gezonde, maar sedentaire volwassenen tussen de 60 en 79 jaar oud.

Zij moesten óf drie keer per week 40 minuten gaan wandelen, óf dansen óf evenwichts- en krachtoefeningen doen. De lichamelijke conditie van alle deelnemers verbeterde in dat half jaar, maar veranderde hun brein ook? Dat hing af van het type lichaamsbeweging. De groep wandelaars boekte de beste resultaten: de witte massa in hun hersenen en hun geheugen verbeterde het meest. De dansgroep zag ook nog wel wat positieve effecten, maar de hersenen van de groep die de oefeningen deed, bleven onveranderd.
Lees hier meer >>>>>

Conclusie van de onderzoekers: ga wandelen, zeker op latere leeftijd. En mijn conclusie: Het is goed voot mijn hersenen