5764 De Raam

De Graafse Raam is een brede waterloop die langs Escharen stroomt. De Graafse Raam , is deels een overblijfsel van de Beerse Maas en werd door mijn vader altijd ‘de Raam’ genoemd. De waterloop stroomde niet ver achter het geboortehuis van mijn vader. Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn vader op bezoek was in Escharen bij een tante die in het voormalige ouderlijke huis woonde en door een weiland naar de Raam liep. Mijn vader had zijn vishengel, die daar nog op zolder lag, meegenomen en ik kreeg toen mijn allereerste visles. Kan me niet meer herinneren of we toen ook iets gevangen hebben met de bolletjes brood die we aan het vishaakje bevestigden.

Bovenstaande herinnering kwam bij me boven toen ik laatst een keer de naam van de eerder beschreven waterloop tegenkwam.

Tevens moest ik toen denken aan het dialect dat mijn vader sprak. Mijn vader sprak het dialect van onze woonplaats of het ABN. Alleen bij twee woorden sprak hij Cuijks, dat in Escharen  gesproken werd.

Het woord ‘raam’ de naam van die waterloop en ‘knoop’ sprak hij niet op z’n Brabants, dus ‘roam’ en ‘kneup’ maar dan gebruikte hij het Cuijks dialect ‘raam’ en ‘knoop’.

Tja . . . toch bijzonder wat er allemaal in je naar boven komt, als je ergens ziet staan: De Raam