5747 Family on Tour (3)

Gisteren stonden de hotspots van Cordoba op onze agenda. Na een goede nachtrust met een airco die op volle toeren draaiden, waren we om half 10 gereed voor vertrek naar het oude centrum. We hadden besloten om met de auto te gaan omdat kilometers maken onder de Andalusische zon geen pretje is. We parkeerden de auto in een ondergrondse parkeergarage in de buurt van de Mezquita.

Om half 11 mochten we met onze tickets naar binnen. En wat we toen zagen kan ik hier onmogelijk allemaal beschrijven. Ik weet dat ik heel, heel vaak gezegd heb: PRACHTIG, PRACHTIG, PRACHTIG.

Ik stond verbaasd van het feit dat men een moskee heeft omgetoverd tot een katholiek heiligdom. ‘Hier zullen de moslims niet blij mee zijn’, zei op een gegeven moment een van mijn zonen. Er is nog maar een plek in het kolossale gebouw dat heel erg herinnerd aan de Moren die er destijds bijeen kwamen. De kathedraal die midden in het gebouw verrezen is in de dertiende eeuw is een ultieme uiting van pracht en praal. Ook hier kwam ik ogen tekort.

Na het bezoek aan deze parel van Cordoba lastten we een koffiepauze in. Daarna ging het richting de Puente Romano brug 240 meter lang en is gebouwd ten tijde van keizer Augustus 100 v.C. over de Guadalquivir. Ze is vaak verbouwd geweest. De Puente Romano vormt de verbinding tussen de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente.

De Puerta del Puente is een stadspoort uit de 16e eeuw. De huidige poort werd gebouwd door architect Hernán Ruiz III ter nagedachtenis aan het bezoek van koning Felipe II. Het is een van de drie nog overgebleven oude stadspoorten. De poort wordt momenteel gerestaureerd.

Omdat de temperatuur flink gestegen was (34 graden) reden we weer terug naar het hotel en lunchten in het Cafetaria. Ook hier merkten we dat de coronaregels strak gehandhaafd werden; we mochten maar met drie personen aan een tafel zitten. Na de siësta doken we weer het piscina in met het lauwe water en ‘s avonds genoten we van een heerlijke maaltijd met de family.

De hotspots van Cordoba waren het bezoek aan deze stad meer dan waard.