5681 Aanpassing richtlijn van het RIVM

Ineens gaat het hard: veel minder ziekenhuisopnames, steeds meer vrije bedden op de IC, want steeds meer mensen zijn gevaccineerd.
„Het gaat echt de goede kant op”, zegt viroloog Bert Niesters in De Telegraaf. „Als we deze trend kunnen doorzetten en intussen snel verder vaccineren, komen we er wel.” Ab Osterhaus: „Dit ziet er hoopvol uit. De combinatie van maatregelen en vaccinaties begint zijn vruchten af te werpen. We hebben het begin van de brug naar succes genomen.”

Op dezelfde dag dat het bovenstaande goede nieuws naar buiten kwam, past het RIVM een officiële richtlijn aan. Besmetting met corona kan via druppeltjes over grotere afstand, kopte het AD.

Het RIVM heeft vandaag de officiële richtlijnen op de website aangepast en stelt nu expliciet dat mensen via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus. Ook stelt het rijksinstituut niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels. Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een koerswijziging.

Ruim een jaar geleden al schreef Maurice de Hond zijn Deltaplan Ventilatie. Wat De Hond ook probeerde op zijn site en ook sporadisch in praatprogramma’s zijn visie werd niet serieus genomen.

Nu beweert dan ook het RIVM dat aerosolen een grote rol spelen bij de verspreiding van het virus: ‘Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.’

Tja . . . nu het er op gaat lijken dat we het virus onder de knie gaan krijgen, maakt het RIVM een radicale draai. Vraag me nu af of Maurice de Hond in zijn vuistje lacht met die aanpassing richtlijn van het RIVM.