5624 Het eigen straatje schoonvegen

Toen ik donderdagmorgen de krant op mijn iPad opende zag ik meteen het bericht over een gigantische datalek bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt. Behalve om NAW-gegevens gaat het ook om e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata, blijkt uit onderzoek van de NOS. De gegevens worden op een populair hackersforum te koop aangeboden.

Het is een van de grootste Nederlandse datalekken ooit. Boevenbendes die deze gegevens in handen krijgen, kunnen nu met één klik op de knop zien waar dure auto’s staan.
Lees hier meer >>>>>

Een paar uur later lekte er iets heel anders uit.

Het begon ’s morgens met een positieve coronatest voor verkenner Kajsa Ollongren, demissionair vice-premier van D66. In de haast om naar huis te gaan was ze slordig met haar papieren. Geheime stukken uit de formatie waren te zien onder de arm van Ollongren. Er viel onder andere te lezen dat iemand (wie?) meent dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beter een ‘andere functie’ kan krijgen. En dat de ‘onderhandelingsstijl’ van CDA-leider Hoekstra een kwestie is binnen de formatie. Hoe, dat stond er niet bij.
Lees hier meer >>>>>

Nog dezelfde dag traden de twee verkenners (Ollongren en Jorritsma) af. ’s Middags waren er alweer nieuwe verkenners aangesteld: Koolmees en Van Ark.

Tja . . . wat nu de gevolgen zijn voor de formatie is niet te voorspellen. De rapen zijn momenteel gaar in Den Haag.

Premier Mark Rutte zei donderdagavond laat dat de woorden, waarmee Omtzigt in feite wordt weggepromoveerd, niet van hem waren en ook niet van Kaag. “Ik heb met mevrouw Kaag even gebeld, en zij heeft mij gevraagd – als ik toch met de pers sprak – dit ook namens haar te zeggen.” Haalde Rutte voor Kaag de kastanjes uit het vuur?
Wopke  Hoekstra reageert vooralsnog als door een wesp gestoken, ook omdat er kritiek leek op zijn onderhandelingsstijl. “Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat.”
De waarheid komen we, geheel in Rutte-stijl, nooit te weten, zo gaf de premier zelf al aan. De twee verkenners zijn weg dus verantwoording afleggen ‘kan niet en gaat niet’. En verder weet Rutte het ook allemaal niet.

Tja . . . in Den Haag wordt veel onder het vloerkleed geveegd. En als er iemand wat onderuit haalt – zoals bijv. Pieter Omzigt – dan wordt er met man en macht gewerkt en het eerste wat men doet, is het eigen straatje schoonvegen