5584 De drol in de zilverden

Vandaag wordt mijn enige zus 74 jaar. Vanaf deze plaats feliciteren wij haar van harte en wensen haar voor het nieuwe levensjaar alle goeds.

Ik heb nog wel wat herinneringen aan de geboorte van mijn zus en de dagen erna. Drie dagen later werd prinses Marijke (Christina) geboren en weer een paar dagen later werden wij in een ijskoude kleuterschool getracteerd op een oranje-gebakje.

Op de dag van de geboorte van mijn zus  15 februari 1947 (ik was toen bijna 6 jaar) werden we naar oma en opa gebracht. Een van mijn broers had toen zelfs nog een probleem met ‘zijn flosje’ dat hij altijd gebruikte bij het duimen. Tijdens de fietstocht is hij dat verloren. Bij oma en opa wachtten wij tot ons zusje geboren was.
Mijn tante (tante S.)  hield het huishouden gaande terwijl mijn moeder in het kraambed lag. Uiteraard moest mijn moeder af en toe ook naar het toilet, maar vanwege de kou (de winter van 1947 was streng en koud). kon ze niet buiten naar de poepdoos en deed ze haar behoeften op een (stenen) po. Tante S. vond het toen ook te koud om de inhoud van de po naar de poepdoos te brengen en opende de achterdeur en gooide de inhoud van de po zo de tuin in. De drol bleef hangen op een tak van de prachtige zilverden. Omdat het dagen achtereen flink vroor is die drol nog vele dagen zichtbaar geweest.

Bovenstaande is een passage uit mijn boek: Witte gè dè nog? d.d. januari 2019.

Tja . . . de winter  van 1947 is voor mij voor altijd verbonden met het verhaal over de drol in de zilverden