5572 Wanneer komt die prik nou?

Ik kan me nog herinneren dat een deel van het Rijksvaccinatieprogramma tegen infectieziekten door de plaatselijke gezondheidsdienst op de scholen werd uitgevoerd. Voor sommige kinderen was dat spannend en wat angstig. Een van mijn leerlingen was destijds zo bang dat ze krijsend en gillend door de school liep. Ondanks het feit dat we het kind probeerden te bedaren en het met twee man vasthielden kon de verpleegster van de gezondheidsdienst de injectie niet uitvoeren.

Ik kan me niet voorstellen dat bovenstaande zal gebeuren met een van de landgenoten die zitten te wachten op de vaccinatie tegen het coronavirus. Velen met mij zullen nu denken hoe eerder hoe liever.

Ik ben er steeds vanuit gegaan – gezien het programma dat bekend is gemaakt – dat ik voor eind maart mijn eerste prik zou krijgen. Maar gezien de berichten van de laaste tijd begin ik daaraan ernstig te twijfelen. De leveringen van de vaccins lopen flinke vertraging op. Minister de Jonge kan zijn beloften daardoor niet waarmaken. Ook in andere Europese landen loopt de vaccinatie van de bevolking trager dan  verwacht.

Vanwege het feit dat er minder vaccins beschikbaar zijn, schuift het licht aan het eind van de tunnel ook steeds verder naar achteren.

Een prognose van het data-analysebedrijf Airfinity voorspelt wanneer landen 75 procent van de bevolking hebben bereikt. Dan is er pas groepsimmuniteit. Het bedrijf baseert zich op de bestaande leveringsovereenkomsten voor vaccins .

Van de onderzochte landen is Canada het eerst klaar: 11 juni. De EU zal moeten wachten tot 21 oktober.

Tja . . . ik ben er nu niet meer zo zeker van dat ik voor eind maart mijn prik heb gekregen. Vandaar mijn vraag: Wanneer komt die prik nou ?