5560 Op weg naar de KNO-arts in Oss

Het Rochusgesticht ’ter verzorging van lijders aan besmettelijke ziekten’, is de voorloper van het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel. Deken van Miert, de stichter van de Congregatie van de Zusters Franciscanessen, koopt in 1870 een stuk grond aan de huidige Gasthuisstraat. Hier wordt begin 1900 het Sint Joseph Gesticht gebouwd, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog veel Belgische vluchtelingen en militairen worden verzorgd. In 1935 volgt de eerste grote aanbouw en in de jaren 1980-1990 vindt een algehele ‘vernieuwbouw’ van het ziekenhuiscomplex plaats.

Op 1 januari 2000 is de fusie tussen de ziekenhuizen in Oss en Veghel een feit en is ziekenhuis Bernhoven geboren. De naam Bernhoven verwijst naar rivieren of waterlopen. Op 30 maart 2013 nam Bernhoven een nieuw huis in gebruik aan de Nistelrodeseweg in Uden. Daarmee kwam een eind aan twee ziekenhuislocaties en kan Bernhoven op een nieuwe locatie in de regio nog betere zorg bieden.

Op het voormalige ziekenhuisterrein in Oss ligt nu Gezondheidscentrum Plein Zwanenberg. Hierin participeert Bernhoven samen met andere zorgaanbieders.
Op het voormalige ziekenhuisterrein in Veghel, waar het allemaal is begonnen, staan nu koophuizen en appartementengebouwen.

Aan het bovenstaande moest ik denken toen ik van de week op weg was naar de KNO-arts in Oss. Na vier weken druppelen in mijn rechteroor en een drietal bezoeken aan de huisarts werd ik door diezelfde huisarts doorverwezen naar de KNO-arts in Oss. Tijdens mijn rit naar Oss passeerde ik het ziekenhuis in Uden en moest ik denken aan al die keren dat ik in het ziekenhuis in Veghel was geweest. In de jaren 60 toen ik mijn vrouw leerde kennen volgde zij in het Sint Joseph Ziekenhuis de opleiding tot verpleegster .

Tja . . . het voormalige ziekenhuis in Veghel heeft mij naast de vele bezoeken en droevige gebeurtenissen ook iets heel moois opgeleverd . . . ik ben er al meer dan 54 jaar mee getrouwd.

Waar je al niet aan denkt op weg naar de KNO-arts in Oss