5550 Ik hoor je wel . . .

Horen
het waarnemen van geluid (hoog/laag, hard/zacht) met de oren 
Verstaan
begrijpen.

Er is een groot verschil tussen ‘horen’ en ‘verstaan’. Horen is het opvangen en het waarnemen van het geluid, van datgene wat gezegd wordt door een ander. Verstaan is begrijpen van wat er gezegd wordt, de geluiden hebben dan betekenis voor jou. Je weet dan wat de ander bedoelt.

Nu ik al bijna 14 dagen géén hoorapparaat kan dragen, ervaar ik aan de lijve het verschil tussen die twee. Honderden keren (of iets minder of iets meer)  heb ik de afgelopen weken tegen mijn vrouw moeten zeggen: ‘Ik versta je niet!’

Het is voor een ander heel moeilijk om te communiceren met iemand die (nog) wel hoort, maar niet verstaat wat je zegt. Voor mij is het moeilijk en in de meeste gevallen onmogelijk om uit die rijstebrij van geluiden woorden of een zin te halen, met het gevolg dat ik al tig keer heb gezegd: ‘Ik hoor je wel, maar . . . versta je niet!!!’