5534 Ik snap er de ballen niet van

Terwijl het ene na het andere land aankondigt dit jaar nog te beginnen met vaccineren, staat die datum in Nederland nu op vrijdag 8 januari. Eerder is de GGD er niet klaar voor, herhaalde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag 17 december. De reden: de ict-systemen zijn nog niet op orde.

Het leidt tot in Den Haag en daar buiten tot heel veel ONGELOOF.

 „We hebben maanden zien aankomen dat er vaccins kwamen, en er blijkt niets op orde te zijn. Dat is toch wonderlijk?”, briest Maarten van Rossem in zijn podcast. „Er zijn geen grote testlocaties, ze weten niet precies welke grote groepen en hoe. Volgens de tv-historicus is het een afgang eerste klas voor Nederland en voor onze „zogenaamd efficiënt werkende medische sector.”

,,Je had dit allemaal al kunnen voorzien”, zegt Herman van der Weide. Hij was in 2009 programmamanager van de vaccinatiecampagne tegen Mexicaanse griep. ,,Dat was net zo’n ingewikkelde campagne”, blikt hij terug. ,,Ook toen moest iedereen twee prikken hebben. Maar we hadden alles al klaar voor de eerste vaccins er waren.”

Nelie Smit-Kroes vindt dat we ons in een oorlogssituatie bevinden en dat er onder leiding van De Jonge en Rutte zoveel mis gaat dat er een driemanschap moet worden belast met de leiding over het corona-beleid. “We zitten in een oorlogsituatie. Dat vergt onconventionele maatregelen.” Ze denkt aan een generaal, ex-DSM-topman Feike Sijbesma en oud-BT-topman Ben Verwaayen. ‘Je kunt niet een probleem laten oplossen door de mensen die het hebben veroorzaakt.”

Hoe meer je erover leest, hoe triester het wordt. Vooral de registratie schijnt een groot probleem te zijn. Het RIVM schijnt aan dat systeem te werken.

Tja . . . het is voor mij al een hele tijd duidelijk dat het hele ICT-gebeuren van onze overheid en haar instellingen (UWV – Belastingdienst – CBR) er zeer belabberd voorstaat. Onbegrijpelijk voor een land met de meeste huishoudens (98%) die toegang hebben tot internet en . . . de overheid heeft zijn zaakjes niet voor elkaar.

Ik snap er de ballen niet van . . .