5523 Profiteurtjes

Destijds – toen ik nog een volkstuintje had – was het eind december altijd de tijd dat het poot- en zaaigoed voor het nieuwe oogstjaar besteld werd.

Eerst een tuinplan maken en dan aan de hand van een catalogus die door de tuinvereniging ter beschikking werd gesteld de bestellijst invullen. Elk jaar weer een mooi karwei om het juiste zaaigoed en de juiste bonen, e.d.  uit te zoeken en te bestellen.

Ik bestelde ook altijd wat bloemzaad. Snijbloemen waar we een zomer lang  thuis van konden genieten. Eveneens bestelde ik tagetus of plukte in de nazomer het zaad van de uitgebloeide oranjekleurige  planten. Deze tagetus plantte ik ook tussen de rijen worteltjes en uien; de plantjes zorgden ervoor dat er zowel in de worteltjes als de uien geen wormen kwamen.

Voor mijn tuintje plantte ik altijd een dubbele rij van de tagetus, af liever gezegd ‘afrikaantjes’ zoals ze in de volksmond heten. Een fleurig gezicht in de zomer en in de herfst.

Ik hoef al vele jaren géén zaai- en pootgoed  meer te bestellen. Ook geen bloemzaad en zaad van tagetus of afrikaantjes. Van de week ontving ik  trouwens een zeer opmerkelijk bericht over het eenjarig plantje: afrikaantje. De afzender deelde mee dat de plantjes voortaan  de naam zullen dragen van ‘profiteurtjes’